Tízéves csúcsra törtek az élelmiszerárak

Megosztás


Átlagosan 28,1 százalékkal nőttek tavaly az élelmiszerárak globálisan, az ezek mozgását követő index 10 éves csúcsra emelkedett – áll az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) csütörtökön ismertetett jelentésében.

A szervezet által vezetett élelmiszerár-indexe az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, szemestermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

Ennek alapján a tavalyi mutató átlagosan 28,1 százalékkal (27,6 ponttal) 125,7 pontra, 2011 óta legmagasabb szintre nőtt, akkor a mutató 131,9 ponton volt. Az elmúlt tíz évben 2016-ban állt a legalacsonyabban az élelmiszerár-index, 91,9 ponttal. A FAO által csütörtökön ismertetett adatok szerint a decemberi élelmiszerár-index 133,7 pont lett, 0,9 százalékkal (1,2 ponttal) alacsonyabb a novemberinél, de 23,1 százalékkal (25,1 ponttal) magasabb a 2020. decemberinél.

Tavaly a szemestermények árindexe 2012 óta legmagasabb, míg a növényi olaj tavalyi átlagos árindexe történelmi csúcsra nőtt, továbbá a tavalyi cukorindex 2016 óta a legmagasabb volt.

A FAO jelentése hangsúlyozza, hogy a termelési gondokkal párhuzamosan dinamikusan növekedett a kereslet a legtöbb élelmiszerre. Különösen így van ez a tejpor, a baromfi, a növényi olajok és az árpa esetében.Az élelmiszerellátás sok helyen akadozni kezdett, mert a nagy ellátóláncok szakadoznak a pandémia következtében. Nagy-Britanniában a brexit utáni gondok is hozzájárultak ahhoz, hogy sok szupermarketben olykor üresen tátongtak a polcok.

Sok gyorsétterem ezért kénytelen volt levenniaz étlapról népszerű ajánlatokat, mert nem tudta beszerezni a szükséges alapanyagokat.

Kapcsolódó cikkek