Már megint új koronavírus-mutánst találtak

Megosztás

Az alacsony mintaszám miatt viszont a B.1.640.2 variánsról még nagyon keveset tudunk.

Még csak pár hete bukkant fel és terjedt szét az omikron variáns, amely talán kevésbé veszélyes, mint például a delta, s ez esetleg a pandémia elhalását is jelentheti, máris megjelentek az első hírek egy újabb mutációról – számolt be róla a HVG.hu.

A Deutsche Welle hírportálja írja, hogy a B.1.640.2 variánsról még nagyon keveset tudunk, például arról sincs egyelőre információ – az alacsony esetszám miatt -, hogy mennyire veszélyes.

A variánst december elején egy Kamerunból Franciaországba visszatérő utas szervezetéből mutatták ki először, de ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy a koronavírus új változata a közép-afrikai országból ered. A Dél-Franciaországba visszatért utazó 12 további embert fertőzött meg.

Egy szakmai bírálaton még át nem esett tanulmány szerint a B.1.640.2-nek kifejezetten sok, egészen pontosan 46 féle mutációja van “atipikus kombinációban”. Két tüskefehérjén (N501Y, E484K) lévő mutációról a Deutsche Welle azt írja, hogy ezek a vírus könnyebb terjedését és akár a vakcinál hatékonyságának csökkenését is feltételezhetik.

via hvg.hu

Kapcsolódó cikkek