Bizonyságot nyert, hogy teljes bukás lett a Fidesz által bevezetett kötelező beiskolázás

Megosztás

Kötelezővé tették a hatéves gyermekek beiskolázását, ennek eredménye lett egy látványosan megugró, a szülők által kért évismétlési adat. Orbánék megint jobban tudták, mint a szakemberek és megint látványosan igazolta az élet, hogy nem a Fidesznek volt igaza az iskolaéretlenek feljebb léptetésével.

A kötelező 6 éves beiskolázás hatására 11 ezerrel több elsős iratkozott be a 2020/2021-es tanévre, és az év végén arányosan több mint másfélszer több szülő kért évismétlést – derül ki a Szél Bernadett Facebook-oldalán a független országgyűlési képviselő által megjelentetett dokumentumból. A Kozma Ákos ombudsmannak írt levélben Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár ezt elsősorban a koronavírus-járvánnyal magyarázta, holott épp a 2020/2021-es tanévben alig voltak lezárások és online oktatás az iskolákban.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő azt a levelet kérte ki az Emberi Erőforrások Minisztériumától, amelyben Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár részletesen válaszol a Kozma Ákos ombusman jelentésében megfogalmazott aggályokra. Tavaly megváltozott a beiskolázás rendje Magyarországon. Míg korábban a szülő, az óvónő, az óvoda vezetője és az óvoda pszichológusa dönthetett arról, hogy a 6. életévét betöltő gyerek alkalmas-e az iskola elkezdésére, az új rendszerben mindenkit be kell íratni, aki a 6. életévét az adott év augusztus 31-ig betölti. Ha a szülő szeretne felmentést kérni ez alól, akkor az Oktatási Hivatalhoz kell fordulnia. Ott szakértők döntenek arról, megalapozott-e a halasztás.

Az Emmi államtitkára által írt levélben fontos adatok olvashatók az intézkedés hatásáról.

  • 11 364-gyel több elsős iratkozott be a 2020/2021-es tanévben, mint egy évvel korábban. Ebből az állami fenntartású iskolákra plusz 8714 gyermek jutott. A növekedés 12 százalékos volt, az első osztályok száma 6,6 százalékkal nőtt. Az egy osztályra jutó elsősök száma 21,36-ról 22,54-re emelkedett.
  • A több elsős között értelemszerűen több volt az évismétlések aránya, de ez a szám jobban emelkedett, mint az elsősök összlétszáma: az összes elsőshöz viszonyítva 1,6-szer több volt a szülők által kért évismétlések száma idén, mint 2020-ban.
  • Negyedével csökkent azon iskolák száma, ahol javult az elsősök teljesítménye és több mint másfélszeresére nőtt azoké, ahol romlott a teljesítményük.

Az évismétlések magas számát Maruzsa Zoltán azzal magyarázta, hogy a vizsgált időszak nagyrészt egybeesett a pandémiás időszakkal, „mely a pedagógiai munka, az oktatási folyamatok és a szülői reakciók (például a szülői kérésre történő évfolyamismétlés) egészét is jelentősen befolyásolta, emellett a hat éves kori iskolakezdéssel kapcsolatban számos téves információ vagy mesterségesen generált tényező is hathatott a szülőkre. Természetesen mind a kedvező, mind a kedvezőtlen adatok mögött számos ok és indok húzódik/húzódhat meg.”

További részletekről a Telex.hu cikkében olvashatunk.

Related posts