Júniusig lehet lejárt személyit, diákigazolványt vagy forgalmit használni

Megosztás

Január 1-jétől hatályát veszti az okmányokról és ügyintézésről szóló kormányrendelet, amely szerint a veszélyhelyzet után 60 napig érvényesek a járvány alatt lejárt okmányok – vette észre a Magyar Közlönyben a Napi.hu.

A kormány 500/2020. (XI. 13.) számú rendelete korábban arról határozott, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt a magyar hatóság által kiállított, Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányok, a személyi, a forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki vizsga érvényessége és a diákigazolványok a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig még érvényesek. (A 60 napos mentesség elég volt ahhoz, hogy akinek az első veszélyhelyzet alatt járt le egy igazolványa, a mai napig tudja használni.)

2022. január 1-jén viszont ez a kormányrendelet hatályát veszíti.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy az év első napján azonnal érvénytelenné válnak a lejárt okmányok: egy korábbi kormányrendelet ugyanis meghatározta azt is, hogy az érintett, 2020. március 11. és 2020. július 3. között, vagy 2020. november 4. és 2022. május 31. között lejárt vagy lejáró hivatalos okmányok 2022. június 30-ig lesznek érvényesek. Eddig viszont mindenkinek muszáj elintéznie az okmányok frissítését.

Kapcsolódó cikkek