Mennyire könnyű feltörni a jelszavait? Ebből a táblázatból kiderül!

Megosztás

Évről-évre milliók adnak meg rendkívül gyenge jelszavakat, amiket minden különösebb erőfeszítés nélkül tudnak feltörni a hackerek. A Statista azonban most egy olyan összeállítást készített, amiből egyből világos lesz, melyik jelszó a jó, és melyik az, amelyiket mindenképpen kerülni kell.

A táblázat két szempont alapján mutatja meg, melyik jelszót mennyire könnyű feltörni, azaz átlagosan mennyi időt vesz igénybe egy hackerprogramnak végigpróbálnia a kombinációkat.

Minden azon múlik, hogy hány karakterből áll és hogy milyen karaktersorozatról van szó:

(A Borsod24 fordítása)

Ezek alapján például egy csupa kisbetűkből (első oszlop) álló jelszó akkor is azonnal feltörhető, ha az 8 karakterből áll, de egy 12 karakteres ugyanilyen kódhoz is csupán 3 hétre van szükség. Ha van benne legalább egy nagybetű (második oszlop), akkor 8 karakternél semmiképp se adjunk meg rövidebbet, 12 karakter esetén viszont már 300 évbe telne a hackereknek megfejteni azt.

Ha legalább egy nagybetűt és egy számot (harmadik oszlop) tartalmaz, akkor egy 12 karakteres jelszó feltörése 2000 évbe telne, míg ha ezek mellett legalább egy szimbólum is van benne (negyedik oszlop), akkor 12 karakter esetében 34 ezer évre nő a megfejtés ideje.

A Statista eredeti, angol nyelvű táblázata:

Kapcsolódó cikkek