Feketedoboz készül az egész bolygónak

Megosztás

Ahogy a repülőgép szinte megsemmisíthetetlen feketedoboza rögzíti a jármű viselkedésének adatait, úgy monitorozná egy páncélbunkerbe helyezett rendszer a Föld állapotát – közölte a Telex magyar nyelven a Tasmaniai Egyetem kutatóinak elképzelését.

Az Earth’s Black Box nevű projekt a Clemenger BBDO nevű kommunikációs céggel és a Glue Society nevű művészcsoporttal együtt jött létre, és az ötletgazdák szerint figyelmeztetés lenne a jelen döntéshozóinak. Ugyanakkor a feketedobozok hagyományos funkcióját is ellátná, vagyis katasztrófa után vissza lehetne fejteni, hogyan történt a baj.

„Ha nem változtatunk drasztikusan az életvitelünkön, a klímaváltozás és más emberi beavatkozások miatt összeomlik a civilizációnk”

– írja az Earth’s Black Box honlapja, hozzátéve, hogy a projekt célja minden végzetes lépés rögzítése az utókor számára.

A feketedoboz többek között hőmérsékletadatokat és az óceánok vízminőségét rögzíti, de adatokat gyűjt a hadiipari költésekről és az emberiség populációjának növekedéséről is. Emellett a médiából és a közösségi oldalakról is elment fontos híreket, jellemzően a világ vezetőinek megszólalásait klímaügyekben.

Kiemelt kép: A feketedoboz tervezett bunkere (earthsblackbox.com)

Kapcsolódó cikkek