“Hatvanezer tudós követeli, hogy állítsák le a koronavírus-oltásokat” – terjed az interneten egy újabb óriási álhír

Megosztás

A járványidőszak alatt megszaporodott a koronavírussal kapcsolatos fake news mennyisége is, most éppen óriásit fut az interneten egy riogatás, ami azonban egy tökéletes kiforgatás és gyakorlatilag semmi nem igaz belőle. Nem követeli 60 ezer tudós, hogy állítsák le a világon a Covid-védőoltásokat. Ne dőljünk be.

Egy ismeretlen szerzők által kreált álhír szerint a koronavírus ellen fejlesztett oltások leállítását követelik a tudományos élet legnagyobb szereplői. Hogy az írás még hihetőbb legyen, a felvezetőben azt hangsúlyozzák, hogy a kezdeményezéshez már 60 ezer kutató csatlakozott, szerintünk a biztonságunk a tét.

A szemfüles internetezők azonban gyorsan kiszúrhatják, miért nem igaz semmi ebből az állításból: az álhírt Nagy Barrington Nyilatkozat néven terjesztik, de ez valójában az eredeti ilyen dokumentum kiforgatása – annak pedig semmi köze az oltásokhoz.

Ahogy az álhíreket leleplező Urban Legends rámutat: a Nagy Barrington Nyilatkozatot egyrészt több mint egy évvel ezelőtt, 2020 októberében adták ki, másrészt azért nincs köze az oltásokhoz, mivel a világszerte hozott járványügyi intézkedések (így például a karantén) negatív hatásaira hívják fel benne a figyelmet. A nyilatkozat aláírói úgy vélték, hogy a lezárások a testi és lelki egészségre gyakorolt hatása hosszú távon komoly gondokat szülhet, amiket egy „központosított” módszerrel lehetne legjobban orvosolni.

Ennél fontosabb és hangsúlyosabb azonban, hogy a deklarációban azért sem esik szó az oltásokról, mivel a nyilatkozat kiadásakor még nem is adtak koronavírus elleni oltásokat – tömegesen legalábbis nem. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek