A nők megoldhatják a munkaerőhiányt az építőiparban

Megosztás

A Magyar Építőipari Szakemberek Közösségében is előfordul női burkoló és ez egyáltalán nem egyedi eset: aki nőként ezt a szakmát választotta: A Mapei Kft. közleménye alapján a saját munkatársaik már több mint harmada nő, a továbbképzéseken is egyre gyakrabban bukkannak fel a női szakemberek.

A Szakemberközösség egyik női tagja grafikusból lett burkoló. Ma már önállóan vállal munkákat, különösen közel áll hozzá a mozaikozás. Szerinte ebben például a nők jobbak, mint a férfiak, mert precízebbek, több türelmük van hozzá. Hasonló véleményen van egy másik tag, aki nőként férjével közösen vállal burkoló munkákat, közben építőipari technikumban tanul. Szeretne műemlék épületek felújításával foglalkozni és felépíteni egy profi csapatot- derül ki a beszámolóból.

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője szerint a jövőben jelentősen bővülni fog a női szakemberek száma az építőiparban. A tendenciát erősíti a szakemberhiány, a munkaerőpiac átalakulása, valamint az építőipar egyre nagyobb arányú gépesítettsége, ami a korábbiakhoz képest könnyebbé teszi a munkák egy részét. A szakember úgy véli, hogy a nők megjelenése az iparágban új, friss szemléletet hoz és felgyorsítja az építőipari kultúra fejlődését.

Kapcsolódó cikkek