Szijjártó szerint az afrikaiak maradjanak Afrikában és erre megállapodást kell kötni

Megosztás

Az EU külügyminiszterei tanácskoznak hétfőn Brüsszelben. A megbeszélések egyik szünetében tartott sajtótájékoztatót Szijjártó Péter, ahová a szokásoknak megfelelően ezúttal is csak a kormánypárti sajtót hívták meg – írja a hvg.hu.

Szijjártó az afrikai migránsveszélyre hívta fel a figyelmet annak kapcsán, hogy az EU februárban csúcstalálkozót tart az afrikai országok vezetőivel.

Nem arra kell megállapodást kötni Afrikával, hogy az afrikaiak jöjjenek Európába, hanem arra, hogy az afrikaiak maradjanak Afrikában

– mondta Szijjártó, aki hozzátette, hogy konkrétan az előkészítés utolsó fázisában lévő post-Cotonoui Megállapodásra gondol. Ez egy húsz éves stratégiai szerződés, amelyet az EU az afrikai, karibi és csendes-óceáni államokkal (az AKCS-államokkal) fennálló kapcsolatait szabályozza és ezzel kívánják felváltani a 2000-ben megkötött előző szerződést.
Ugyanakkor ez a szerződés nagyon fontos kitételeket tartalmaz az illegális migráció kezelésére. Leírják például, hogy az aláírók minden további formaság nélkül elfogadják bármely, az Európai Unió valamely tagállama területén illegálisan tartózkodó állampolgárának hazatérését és visszafogadását.

Kapcsolódó cikkek