A rejtve maradó óriási gond: egymillió rákos megbetegedésre nem derülhetett fény a járvány alatt

Megosztás

Magyarországon is finoman szólva akadozott (de inkább bizonyos időközökre teljesen leállt) a rákos betegek kezelése, de ennél egyáltalán nem kisebb probléma, hogy az új megbetegedéseket nem lehetett időben felfedezni a járvány miatti akadozás és szigorítások miatt. Ez az egész világot érintő jelenség nagyon vissza fog ütni a közeljövőben.

Súlyosan visszaszorulhatott a rák elleni küzdelem a koronavírus-járvány alatt az Európai Unióban. Egy friss jelentés szerint az egészségügyben okozott zavarok miatt akár egymillió olyan rákos megbetegedés is lehet, amit nem fedeztek fel. A járvány csúcspontjain ugyanis sok szűrés és kezelés késett vagy maradt el, ami negatív hatással lehet a betegség időbeni felismerésére és az érintettek túlélési esélyeire.

Az Európai Bizottság és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) közös kutatásából a német sajtóban jelentek meg részletek. A teljes jelentés várhatóan hétfőn jelenik meg. (ORF, 444.hu)

Elég csak arra gondolnunk, amikor 2020 tavaszán Kásler Miklós miniszter parancsba adta a kórházi ágyak felszabadítását, aktív szakaszban levő betegeket is kénytelenek voltak kipenderíteni az utcára. Alig néhány hónappal később Kásler mindezt tagadta, hogy ilyen utasítást kiadott volna. Pedig nehéz.

Kapcsolódó cikkek