“Sem ágy, sem oxigén nincs elég a lázas, fulladó, covidos betegeknek a kórház sürgősségijén”

Megosztás

Egy térségbeli kórház (Ajka) betegeit egy olyan, nagyobb intézménybe irányítják át, amely a saját ellátását sem tudja biztosítani és megszervezni. Valószínűleg nemcsak a gazdaság dübörög, hanem az egészségügy is világszínvonalú hazánkban.

Ajkán megszűnik az akut fekvő, kórházi baleseti sebészeti ellátás, az osztályt csütörtökig ki kell üríteni, mert koronavírusos betegek ellátására állnak át – írja Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő a Röntgen című blogján.

Mint írja, a térség betegeit a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházba irányították át, ahol azonban meglehetősen tragikus a helyzet, ugyanis a járóbetegellátás a sürgős eseteken kívül itt a koronavírusos betegek ellátása miatt egy hete már teljesen leállt.

A Veszprémi Kórház II-es Belgyógyászati Osztálya teljesen átállt a COVID-ellátásra a kardiológiai- és anyagcsere betegeket jelenleg a Balatonfüredi Állami Szívkórház látja el, de az I-es Belgyógyászati Osztály egy része is COVID-betegeket kezel, valamint a Neurológiai osztály is (ami most a Fül-Orr-Gégészettel vonódott össze), és a Traumatológiai osztály egy része is.

“Tehát az ajkai baleseti feladatok egy olyan kórházba kerülnek át, amely egy ideje már a saját ellátását sem tudja megszervezni és biztosítani. Ráadásul a normál működéshez képest is csökkentett ágyszámmal működik maga a veszprémi traumatológia is – hiszen egy részéből COVID osztály lett” – foglalta össze.

Kunetz szerint ez további műtétek elhalasztásához vezet majd, ráadásul a Veszprémi Kórházban évek óta emberhiány van, most a dolgozók levelet is írtak a főigazgatónak. A levél szerint  a sürgősségi osztályon 5 szakdolgozói státusz évek óta üres és ehhez most további 8 szakdolgozó hiányával is meg kell küzdeniük, de hasonlóan siralmas az orvos-helyzet is, amit súlyosbít az is, hogy a vállalkozó orvosok szerződéseit felmondták, új szerződésük pedig nincs. 

A sürgősségi osztály COVID részlegén nincsen fekvőágy, a lázas, fulladó betegek ülve várják a vizsgálatokat, sokszor akár 10 órán át,

de mobil EKG sincsen ott külön, ezt a tiszta részlegből kell átvinni. Emellett a COVID váróban oxigénből sincs elég, a levél szerint

“oxigén biztosítása egyre nehezebb. (…) Jelenleg maximum 5 főt tudunk egyszerre oxigénnel ellátni, miközben átlagosan 10 fő tartózkodik bent”.

(Magyarnarancs.hu)

Kapcsolódó cikkek