Háziorvosok: Ellenünk fordult a lakosság, egyre agresszívabbak a betegek

Megosztás

Rengeteg a páciens, hosszú a várakozás, a türelem pedig fogy mindkét részről. Rettentően leterheltek az orvosok a járványidőszak kezdete óta.

Meghökkentő levél kezdett terjedni a közösségi oldalakon: egy üllői háziorvos orvosi pecsétes, aláírt levélben szakította meg páciensével a kapcsolatot, mert az a Facebookon panaszkodott a település orvosi ellátására. Erről a Telex.hu számolt be. A december 2-i levél így szól:

„Tisztelt …! Miután Ön nem az ellátási területemen lakik, a továbbiakban nem kívánok az Ön háziorvosa lenni. Legyen szíves a területileg illetékes, vagy az Ön által választott más háziorvoshoz bejelentkezni. Ui: A Facebookon látott megnyilvánulásával nem tudok szakmailag azonosulni és emiatt az orvos-beteg közötti bizalmi viszony számomra elveszett.” (Aláírás, dátum, pecsét.)

A „kirúgott” pácienst, aki azt mondta, hogy korábban nem volt semmi konfliktusa a doktornővel, aki nemcsak őt, hanem a párját is „kirúgta” húsz év után. Az ok egy, a saját közösségi oldalán közzétett poszt volt, amiben arra panaszkodik, hogy Vecsésen be lehet menni a rendelőbe, Üllőn viszont nem.

„Szánalom a sátor alatt állni, ha el akarok menni a rendelésre, ha sátortáborozni akarok, majd szólok, de hogy Vecsésre kell jönnöm a dokihoz elmondani, hogy influenzás vagyok, segítsen… Üllőn már rám küldték volna a Jóistent is”

– lényegében ennyi állt a posztban, ami miatt a súlyos retorzió érte a beteget. A bejegyzések mára már nem érhetők el, de a Telex birtokában van mind az orvosi levél, mind az azt kiváltó poszt.

Mielőtt azonban elítélnénk az orvost, érdemes tudni, hogy Üllő háziorvosai azt mondják, annyira elkeseredtek a türelmüket vesztett, egyre agresszívabb betegek miatt, hogy testületileg mentek be az üllői önkormányzat ülésére, segítségért könyörögni a képviselőktől. A legsúlyosabb szavakkal dr. Kókay József, a háziorvosok korelnöke írta le a helyzetet.

Mint mondta,

75 évet kellett várnia, hogy megérje: Üllőn a lakosság az orvosai ellen fordul.

„Az én orromba senki se fog belenyúlni!”

Kókay doktor szerint a doktornők sírva mennek haza a rendelésről, olyan rossz a helyzet. Egy példát idézett, amihez hasonló elmondása szerint már mindegyikőjükkel előfordult:

Egy huszonéves fiatal ment be a napokban Halasi doktornőhöz, mert magas láza volt, köhögött, fájt a háta, orrváladékozott, rosszul érezte magát (ezek a koronavírus-fertőzés tünetei). A doktornő kiment hozzá az udvarra, ahol kiderült: a beteg semmilyen oltást nem kapott, és nem is akar kapni.

A kérdésre, miért, azt válaszolta: mert nem bízik az orvosokban.

Mikor a doktornő tesztet akart levenni róla, a fiatal férfi azt üvöltötte, hogy az ő orrába senki nem fog belenyúlni. „K… anyádnak vedd le!” – ordította, és elment.

Kókay doktor szerint ilyen jelenetek nap mint nap lejátszódnak, olyan agresszivitás nyilvánul meg a lakosság részéről, ami már-már lincshangulatnak számít. „Az emberi méltóság lett itt arcul ütve, a doktornőt orvosi mivoltában alázták meg” – tette hozzá.

Több üllői lakos is valóban arra panaszkodott, hogy sokszor a rendelő előtt kell várakozni (egy sátor alatt), akár mínuszokban, gyerekekkel, amit nehezen lehet elviselni. Állandó probléma, hogy az üllői háziorvosok egyszerűen nem veszik fel a telefont, hosszasan kicsöng, aztán semmi. Ha felveszik, akkor sem mindig a legudvariasabban kezelik a beteget az orvosok.

A háziorvosok ugyanakkor beszélnek erről is az önkormányzati testület előtt: mint mondják, sokszor olyan a rendelő, mint egy telefonközpont, de van egy bizonyos számú hívás, ami után már egyszerűen lehetetlen mindenkivel beszélni. A várakozásról azt mondják, hogy a járványügyi szabályok miatt nem fér be mindenki a váróba, ha nagy sor van, muszáj kint állni a később érkezetteknek, de a gyerekes családokra megpróbálnak figyelni.

Óbudai háziorvos: Főleg az oltatlanok háborodnak fel könnyen

Mi a helyzet a fővárosban? Egy III. kerületi háziorvos azt mondta, hogy mostanában egyértelműen vannak agresszívabb betegek, főleg ügyeleten. Úgy vette észre, elsősorban az oltatlanoknál van egy olyan hozzáállás, hogy ha be akarják tartatni vele az előírt járványügyi eljárásrendet, az nem tetszik neki, „hiszen nincs is járvány”. Úgy érzi ilyenkor, hogy mindenki ellene van, és könnyen felháborodik, követelőzővé válik, mert „mi az, hogy őt nem látják el?”.

A megkérdezett háziorvos elmondta, hogy mint mindenütt az országban, Óbudán is vannak kellemetlenségek, de ha el lehet érni a háziorvost telefonon, akkor alapvetően rendben megy az ellátás.

Ugyanakkor érzékelhető társadalmi szinten egy fokozottabb ingerlékenység, ami – elismeri – sajnos az agyonterhelt háziorvosokat sem kerüli el. Mint közölte, néha már ő is unja, hogy „mindenkinek a seggét kell nyalni”, még a legértetlenebb, legkártékonyabb betegnek is. (További részletek a Telex.hu cikkében olvashatók.)

Kapcsolódó cikkek