Borsodban is rengetegen várnak idősotthoni elhelyezésre

Megosztás

Országos szinten csaknem 30 ezren vannak a várólistán, ebből megyénk is alaposan kiveszi a részét.

Átlagosan 2-2 és fél évet kell várnia annak az idős embernek, aki idősotthoni ellátást igényelne – árulta el Ungár Péter a Jelennek.

Az LMP-s politikus többször tett fel kérdést az idősellátással kapcsolatban Kásler Miklósnak, de a humántárca vezetője közel másfél éven át megtagadta az érdemi információk kiadását. Közérdekű adatigényléssel végül sikerült kikényszeríteni a válaszadást. Az adatokból kiderül, hogy egyre mélyülő ellátási válsággal állunk szemben: országosan közel 30 ezren várnak idősotthoni elhelyezésre, s további 2660-an szeretnének bejutni az időskorúak gondozóházába.

A megyei bontás alapján – amely ITT tekinthető meg – október elején Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 1658-an várnak idősotthoni elhelyzésre, és 70-en állnak sorba az időskorúak gondozóházába való bekerülés kapcsán.

Az adatokból kiderül, hogy mindkét intézménytípusban, vagyis az idősek gondozóházában, illetve az idősek otthonában is lényegesen nagyobb a várakozók száma, mint a férőhelyeké.

Átlagosan két-két és fél évig várnak az idős emberek, hogy az intézményekbe bejuthassanak. Nagyon szomorú, hogy egy-egy hely kihalásos alapon üresedik meg – mondta a Jelennek Ungár Péter. A zöld politikus hozzátette: az intézményi gondozás alternatívája az otthoni gondozás lenne, ami rendkívül súlyos terhet jelent a gondozó családtagnak – ha egyáltalán el tudja látni ezeket a feladatokat – és a gondozásra szoruló idős embernek egyaránt. De nem csak az állami támogatás értelmezhetetlenül alacsony mértéke, hanem az ellátás komplex, lelkileg súlyosan megterhelő jellege miatt is.

Forrás és további részletek: Jelen

Kapcsolódó cikkek