Még a koronavírusnál is halálosabb járvány jöhet

Megosztás

Fel kell készülni a jövőben kipattanó járványokra, mert azok fertőzőbbek, vagy akár halálosabbak lehetnek, mint a koronavírus-járvány – figyelmeztetett Sarah Gilbert, az AstraZeneca oltóanyagot fejlesztő tudós. A szakember szerint többet kellene költeni a felkészülésre, különben kárba veszhet mindaz, amit eddig sikerült elérni – idézte a kutatót a BBC.

Gilbert kiemelte, azzal is számolnunk kell, hogy az eddig kifejlesztett vakcinák esetlegesen nem nyújtanak majd megfelelő védelmet az omikron variánssal szemben. A koronavírus újfajta változata eddig több mint 40 országban bukkant fel – ezen a térképen megnézheti, hol –, és úgy tűnik, sokkal könnyebb újra elkapni, mint az eddigi változatokat. Gilbert szerint éppen ezért mindenkinek óvatosnak kell lennie addig, amíg sikerül több információt szerezni róla. Jó hír ugyanakkor, hogy eddig még egyetlen omikron-fertőzés sem járt halálos áldozattal.

Az omikron kapcsán elmondta, hogy a vírus tüskefehérjéje úgy mutálódott, hogy könnyebben képes fertőzni. Azonban azt, hogy a vakcinák vagy egy korábbi fertőzés miatt keletkező antitestek mennyire hatékonyak ellene, nem ez, hanem más egyéb mutációk határozzák meg. Hozzátette: a járvány idején tapasztalt fejlesztési és szállítmányozási sebességre a jövőben alapvetésként kellene tekinteni.

Gilbert szavai annak fényében különösen fontosak, hogy a koronavírus-járvány kirobbanása után nem sokkal kiderült: a szakemberek már évekkel korábban figyelmeztettek egy érkező újabb világjárványra, ám a világot mégis felkészületlenül érte a pandémia. Emlékezetes: Bill Gates már 2018 májusában figyelmeztetett erre, mégsem történt semmi.

(hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek