Ijesztő: már több, mint 50 ezren várnak műtétjükre hazánkban

Megosztás

Igen, ez ugyanaz az ország, ahol Orbán Viktorék tökéletesnek tartják az egészségügyet. A várólisták azonban brutálisan hosszúak, az eleve nem kevés várakozó másfél év alatt megduplázódott.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai alapján jelenleg 50 360 beteg vár valamilyen műtéti beavatkozásra Magyarországon – írta a Világgazdaság.

A legtöbben, 17 ezren szürkehályog-műtét miatt várnak, térdprotézisre 9 ezren, csípőprotézisre 7600-an, laparoszkópos epekőműtétre pedig több mint ezren várakoznak.

VG szerint jelenleg 34-féle ellátástípusnál van várólista, előjegyzési listát pedig 30 ellátásnál alkalmaznak. Utóbbira azok a betegek kerülnek, akiket vagy saját kérésükre nem operálnak meg a lehető legkorábbi időpontban, vagy mert nincsenek műthető állapotban.

A NEAK közlése szerint az egészségügyben 2012-től kiemelt prioritásként kezelik a várólisták csökkentését, 2021 szeptemberig – az éves ellátási esetszámon és finanszírozáson felül – mintegy 41 milliárd forintot fordítottak erre a célra. Kiemelték: két év alatt, 2021-ben és 2022-ben, több mint 22 milliárd forint jut a várólisták csökkentésére.

A pandémia előtt Magyarországon 25-28 ezer beteg volt jellemzően a várólistákon; ez a szám a nyárra 35 ezerre nőtt, mostanra pedig több mint 50 ezerre. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek