Van, ahol újra kötelezővé teszik az utcai maszkviselést, mi is erre számítsunk?

Megosztás

Szinte egyben lejátszódik a tavalyi év őszi-téli időszaka, csak némi késéssel. Hazánkban semmivel nem jobb a helyzet, sőt, a halálozások száma rosszabb, mint tavaly ilyenkor. Jobb, ha készülünk ismét az utcai maszkviselésre?

Roberto Gualtieri római főpolgármester csütörtökön egy sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az olasz fővárosban ismét kötelező az orrot és szájat elfedő maszk használata szombattól egészen újévig.

A döntés a polgármester szerint elsősorban a belvárosra vonatkozik, ahol a vásárlóutcák és a turisztikai látványosságok zöme található, de a városközpont mellett több peremkerületre is érvényes.

Mivel azonban a rómaiak nehezen tudják követni, pontosan melyik kerületben vagy utcán kötelező a maszk, az általános vélekedés az, hogy jobb mindig viselni.

A rendelkezés szombattól december 31-ig érvényes, de Gualtieri szerint a szigor akár tovább is tarthat. A szabályszegőket 400-tól 1000 euróig terjedő bírsággal büntetik.

A maszk ezen túl kötelező az összes piacon, szabadtéri rendezvényen és minden más tömegeseményen.

A szabadtéri maszkhasználatot júniusban törölték el Rómában. Viszont beltéren 2020 februárja óta kötelező a maszk, és ezt azóta egy pillanatra sem függesztették fel.

Ugyanezt a korlátozást vezették be több olasz nagyvárosban, például Torinóban, Milánóban vagy Nápolyban, és csütörtöktől Szicília egész területén, valamint Friuli-Venezia Giulia tartományban. Az észak-olasz Trentino-Alto Adigéban hétfőtől lesznek kötelezőek ugyanezek a korlátozások.

A polgármesterek azt szeretnék, hogy a kormány december 6-tól országosan rendelje el a kötelező maszkviseletet az akkor életbe lépő – és az oltás nélkülieket korlátozó – szigorításokkal egy időben. (444.hu)

Kapcsolódó cikkek