Nem a lélegeztetőgépen lévők száma csökkent nagyot, hanem az adatok közlési módja változott

Megosztás

Hétfőn jelentősen kevesebb lélegeztetésre szoruló betegről adott hírt a kormányzati tájékoztató portál, de ez nem azt jelenti, hogy ennyien meggyógyultak vagy elhunytak volna péntek óta a kritikus állapotban lévő koronavírus-fertőzöttek közül.

A hétfőn közölt friss járványadatok szerint péntekhez képest nagyot csökkent a lélegeztetőgépen lévő koronavírusos betegek száma: pénteken még 695-en szorultak gépi lélegeztetésre, a hét elején viszont már csak 538-an, ami jelentős, több mint 20 százalékos csökkenést jelent – írta meg a Telex. Miközben egyébként a kórházban lévő fertőzöttek száma nőtt az elmúlt három napban.

Egy orvos elmagyarázta a 444-nek, hogy mi áll az anomália mögött: nem arról van szó, hogy kevesebb beteg van lélegeztetőgépen, hanem az adatszolgáltatás módját változtatták meg központilag.

Ez azt jelenti, hogy már csak azokat lehet lélegeztetett betegnek megjelölni, akiket invazívan (intubálva, a légcsőbe helyezett tubuson keresztül) lélegeztetnek, azokat nem, akiknél ez nem-invazív módon (például arcmaszkkal, de géppel) történik.

A Koronavírus Sajtóközpont megerősítette a 444-nek, hogy a kórházaktól külön kérnek adatokat az invazívan és a nem-invazívan lélegeztetettekről, viszont a hétfői adatközlésben csak előbbi szerepel. Arra a kérdésükre, hogy mennyi volt az invazív és nem invazív lélegeztettek száma, már nem kaptak választ.

Forrás: 444.hu via Telex.hu

Kapcsolódó cikkek