Környezetkárosítás: “Mészáros Lőrinc esetében miért nem a szennyező cég fizet?”

Megosztás

Ungár Péter nem érti, a NER-es haveroknál miért nem alkalmazza a kormány a sokat szajkózott elvet, hogy a szennyező vállalatoknak keményen fizetniük kell minden környezetkárosításért. A valóságban azonban sem Mészáros Lőrincre, sem a fideszes holdudvar szennyezéseire ez sosem vonatkozik, sőt, még hatalmas mennyiségű közpénzzel is kitömik a zsebüket.

„Hiába beszél a kormány arról, hogy a klímaváltozás elleni harc költségeit a szennyező vállalatokkal kell megfizettetni, a gyakorlatban pont az ellenkezőjét csinálja: sokkal inkább adókedvezményekkel tömi ki őket, kiskapuk sorát építi fel, vagy mint ebben az esetben, egyszerűen szemet huny a környezetkárosítás felett” – írja Ungár Péter országgyűlési képviselő, arra a hírre reagálva, hogy az ügyészség megszüntette a környezetkárosítás címén indított eljárást a Viresol Kft.-vel szemben.

A részben Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó búzafeldolgozó és keményítőgyár a gyanú szerint szennyvizet engedett az Őzse-völgyi patakba, emiatt a Mátrai Erőmű visontai telephelyén a víztározóból gázok szabadultak fel, és ettől többen rosszul lettek.

Ungár emlékeztet, az eljárás az indoklás szerint azért szűnt meg, mert a cég már nem folytat környezetkárosító tevékenységet: „azaz még az ügyészség se állítja azt, hogy nem károsította korábban a környezetet, de mivel felhagyott vele, így a társadalmi költségeit se kell megfizetnie” .

Az LMP politikusa szerint a mostani kormány számára mindig is fontosabb lesz saját gazdasági holdudvarának és a külföldi nagyvállalatoknak az érdeke, mint a klímaváltozás megfékezése, ez épp az a rossz példa, amivel szakítania kell Magyarországnak, ha a fenntarthatóság mellett kötelezi el magát. Ungár szerint a kormányváltás szükségességét mutatja ez az eset is, nem szabad hagyni, hogy a nagyobb profit érdekében akárki is következmények nélkül károsíthassa meg a környezetet. (Magyarnarancs.hu)

Kapcsolódó cikkek