Újabb gyors lépés, 14 nap karantén a dél-afrikai területről hazaérkezőknek hazánkban is

Megosztás

Ha semmilyen fertőzést nem állapítanak meg, akkor is kötelezően 14 napra karanténba kell vonulniuk az omikron-variáns origójának számító térségből érkezőknek.

Szombat délután megjelent a Magyar Közlönyben a dél-afrikai régióból érkezők beutazási korlátozásáról szóló rendelet, ami szerint hétfőtől azok a magyarok is 14 napos karanténba kerülnek, akik a térségből érkeznek haza, vagy az érkezésüket megelőző két hétben a térségben jártak.

A hétfőtől hatályba lépő szabályozás hét országra terjed ki: a Botswanai Köztársaságra, a Dél-afrikai Köztársaságra, a Szváziföldi Királyságra, a Lesothói Királyságra, a Mozambiki Köztársaságra, a Namíbiai Köztársaságra, valamint a Zimbabwei Köztársaságra. Innen kezdett terjedni a koronavírus újabb variánsa, az omikron, aminél nagyobb az újrafertőződés veszélye, mint a többinél, ráadásul gyorsabban terjed, új típusú klinikai tüneteket okozhat, valamint csökkenti a közegészségügyi intézkedések, a vakcinák vagy a betegség kezelési módszereinek hatékonyságát.

A kormányrendelet alapján a térségből érkező magyarok Magyarország területére belépve egészségügyi vizsgálaton eshetnek át, és ha koronavírus gyanúja merül fel, kijelölt vagy – ha az nem jelent kockázatot – hatósági házi karanténba kerülnek.

Azonban akkor is 14 napos hatósági házi karanténba kerülnek a térségből érkező magyarok, ha az egészségügyi vizsgálat nem állapítja meg a fertőzés gyanúját. Ha egy magyar állampolgár nem rendelkezik magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel, akkor a járványügyi hatóság által kijelölt karanténban vagy hatósági házi karanténban helyezik el 14 napra.

Ezekből az országokból főszabály szerint nem magyar állampolgár személyforgalomban nem léphet be, csak meghatározott esetekben, ha azt a rendőrség engedélyezi, például azért, mert bírósági hatósági eljárás résztvevője. Ha a beutazni akaró külföldinek van ilyen igazolása, az új szabályozás értelmében beléphet, de akkor is 14 napos hatósági házi karanténba kerül és ennek időtartama alól negatív PCR-tesztekkel sem mentesülhet. (444.hu)

Related posts