A legújabb vírusvariáns az eddigi legveszélyesebbnek tűnik, az omikron nevet kapta

Megosztás

Igyekeznek a felbukkanási helyét, Dél-Afrikát minél inkább elszigetelni, az európai országok nem is fogadnak onnan repülőjáratokat. De ahogy az eddigi variánsok is fokozatosan ellepték Európát, vélhetően itt is idő kérdése, de a WHO kifejezetten aggódik a napokban felfedezett, eddigi legrosszabbnak tűnő mutáció miatt.

Az új variáns egészen eddig a B.1.1.529 néven volt ismert, de az Egészségügyi Világszervezet (WHO) mai ülésén végül az omikron nevet kapta (az omikron a görög ábécé tizenötödik betűje). Egyből be is került a legveszélyesebb variánsokat gyűjtő, az aggodalomra okot adó kategóriába, amibe a WHO jelenleg az alfa, a béta, a gamma és a delta variánst sorolja.

Ugyan részletes adatokkal még nem rendelkezünk róla, de annyit már tudunk, hogy az omikron elképesztő számú mutációval rendelkezik, ezek a feltételezések szerint növelik a terjedési képességét, és meg is kerülik a vakcinák által nyújtott védelem egy részét, bár nem az egészet.

Image

A Dél-Afrikában azonosított új koronavírus-variáns egyértelműen különbözik az eddigiektől, és az elterjedése esetén lehet, hogy módosítani kell a Pfizer-BioNTech vakcináját, mondta a német BioNTech szóvivője pénteken.

„Megértjük a szakértők aggodalmát, és azonnal vizsgálatot indítottunk a B.1.1.529-es variánssal kapcsolatban” – mondta a szóvivője az ARD német köztévé szerint.

A laboratóriumi vizsgálatok adatai legkésőbb két hét múlva várhatók. Ezekből az kiderül, hogy a B.1.1.529 „lehet-e menekülő variáns, amely szükségessé teszi a vakcinánk kiigazítását, ha nemzetközileg elterjed” – mondta a szóvivő. Menekülő, vagy escape variáns az, ami képes kitérni az oltás után termelődő ellenanyagok elől.

Tájékoztatása szerint a Pfizerrel már hónapokkal korábban felkészültek egy escape-változat felbukkanására. A két vállalat vakcináját hat héten belül lehet hozzáigazítani az új variánshoz. A módosított oltóanyag első tételeit 100 napon belül lehet szállítani. (444.hu)

Related posts