Több az oltott a koronavírus áldozatai között egy országban, ez mégis a vakcinák hatásosságát mutatja

Megosztás

Szám szerint többen vannak a vakcinázottak a koronavírusban elhunytak között Írországban, a statisztikák mégis az oltás mellett szólnak – mutat rá cikkében a hu.euronews.com.

Írországban rendszeresen közölnek arról adatokat, hogy a Covid19-ben elhunyt betegek közt mekkora arányban voltak oltatlanok, illetve nem teljesen beoltottak. A legfrissebb adatok szerint idén április elseje és november 13-a között 651-en haltak meg Covid19 betegségben. Ebből 243-an (37,3%) nem kaptak semmilyen oltást, illetve nem voltak a beoltottak között regisztrálva. 333-an (51,2%) voltak teljesen beoltottak, ők a második oltás után legalább 14 nappal fertőződtek meg. 408 (62,7 %) elhunyt kapott legalább egy koronavírus elleni védőoltást a halála előtt. Ebbe a statisztikába beleveszik a teljesen beoltottakat is, azaz 75 olyan beteg hunyt el a vizsgált időszakban, aki kapott már oltást, de még nem számított teljesen beoltottnak.

Az adatokat közlő HPSC hangsúlyozza, hogy fontos az oltási kampány figyelembevételével értelmezni a fenti adatokat. Tony Holohan ír országos tisztifőorvos október végén beszélt arról, hogy bár több teljesen beoltott ember hal meg Covid19 miatt, a nem beoltott lakosság körében az egy főre jutó halálesetek száma jóval magasabb.

Az egy hónappal ezelőtti adatok szerint Írországban körülbelül 300 000 olyan ember van, akik jogosultak lennének a koronavírus elleni védőoltásra, de nem vették fel azt. Ez azt jelenti, hogy (az akkori halálozási adatokat figyelembe véve) míg 1685 nem beoltott emberre jutott egy Covid19 miatti halálozás idén áprilistól október közepéig, addig a teljesen beoltottak körében 16 964 emberre jutott egy Covid19 miatti halálozás. Azaz durván tízszer akkora eséllyel halt meg Covid19-ban egy oltatlan, mint egy teljesen beoltott.

Forrás és további részletek: hu.euronews.com

Kapcsolódó cikkek