Újabb fekete hétvége: közel négyszáz elhunyt és több, mint 27 ezer fertőzött a járvány következtében

Megosztás

Három héttel ezelőtt a hétvégi elhunytak (összesített) száma még 152 volt, most a két és félszerese. Borsodban is folyamatos az emelkedés.

Három nap alatt 392 koronavírusos beteg halt meg Magyarországon, ez azt jelenti, hogy ha az elmúlt hetet nézzük, naponta közel 150 áldozata van a járványnak. Jól mutatja a helyzet romlását, hogy az előző hétvégén még 304-en, azelőtt 214-en, azelőtt pedig 152-en haltak meg.

Közben egyre nagyobb teher hárul a kórházakra is. 649-en vannak lélegeztetőgépen, ami szinte pontosan megegyezik az egy évvel ezelőtti második hullám csúcsával. Ez a szám 36-tal magasabb a csütörtökinél.

6451-en vannak kórházban, több mint másfélszer annyian, mint két héttel ezelőtt. Szerencsére ez a kéthetes növekedési ütem egyre csökken, most 62 százalék, egy hete még a 100 százalékot is meghaladta. 27 209 ember fertőződött meg koronavírussal az utóbbi három napban, ami a hétvégi összesítések között is kiemelkedően magas az őszi számokat tekintve.

Ezzel együtt komoly probléma, hogy sorozatban harmadszor kell ennyi súlyos beteget ápolni. Sajnos ez nagymértékben megnehezíti a fertőzöttek minőségi ellátását, miközben az egészségügy kevésbé tud figyelni a többi betegre is.

A hétvégén minden ötödik teszt pozitív lett, ami nagyon magas szám, sőt az elmúlt hetet egyben nézve minden negyedik teszt pozitív. Ez a harmadik hullám legrosszabb időszakát idézi.

Az elmúlt héten naponta átlagosan több mint 9000 új fertőzöttet találtak, ez szintén a harmadik hullám tetejének felel meg.

Megyei szinten Veszprém, Vas és Tolna megyében a leggyorsabb most a növekedés, az elmúlt héten 40-50 százalékkal több fertőzöttet találtak, mint a megelőző héten. Lakosságarányosan továbbra is Szolnok, Csongrád és Békés megyében a legrosszabb a helyzet.

Az első oltások száma rövid ideig tartó, enyhe növekedés után egyértelműen beállt a napi 3500-as szintre. Kérdés, hogy a most következő oltási akció növelni fogja-e az oltási hajlandóságot azok körében, akik még egy adagot sem adattak be.

A harmadik oltások száma napi 34 ezer körül alakul, itt is megtorpant a növekedés. (444.hu)

Kapcsolódó cikkek