Tovább romlik a helyzet: Miskolcon és több más borsodi településen is veszélyes a levegő

Megosztás

Országszerte tovább romlott a levegő minősége, immár hat település levegőjét minősítette veszélyesnek a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a magas szállópor-koncentráció miatt – írta meg az MTI.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Négy szintet különítenek el: zöld (elfogadható), citromsárga (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes).

Vasárnap még csak Sajószentpétert, hétfőn már emellett Miskolcot, Kazincbarcikát, Putnokot és Tökölt is a veszélyes levegőminőséget jelző, piros színnel jelölték az NNK térképén.

Budapest, Vác, Százhalombatta, Tatabánya, Székesfehérvár, Várpalota, Dunaújváros, Szolnok, Debrecen, Nyíregyháza és Hernádszurdok levegőjét egészségtelennek minősítették.
Emellett további hat – mérőállomással rendelkező – település a kifogásolt levegőminőséget jelző citromsárga színnel szerepel az NNK térképén.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat légszennyezettségi előrejelzésében azt írta: a hétfőtől megélénkülő északkeleti szél hatására az ország nagyobb részén javul, a Dunántúl északi felén azonban valamelyest romlik a levegő minősége. Kedden az élénk délkeleti szél hatására várhatóan tovább javul a levegőminőség. Szerdától viszont ismét anticiklonális hatások alakítják az időjárást, emiatt újból romlásnak indul a levegőminőség – tették hozzá.

Kapcsolódó cikkek