Az Európai Unió Bírósága kijelentette: sérti az EU-s jogot a Stop Soros-törvénycsomag

Megosztás

Nem kriminalizálhatja a menekülteket segítő szervezeteket a magyar kormány a törvénnyel a bíróság szerint.

Ellentétes az uniós joggal a Stop Soros-törvény, erről határozott kedden kihirdetett ítéletében az Európai Unió Bírósága, írja a Welt alapján a Telex. A bíróság szerint a menekülteket segítő szervezeteket nem kriminalizálhatja a magyar kormány a törvénnyel.

A 2018-ban meghozott Stop Soros-törvénycsomag ellen az Európai Bizottság nyújtott be panaszt a luxembourgi székhelyű bíróságon. A törvény ugyanis büntetőjogi szankciókkal sújtja azokat az aktivistákat és azon civil szervezetek munkatársait, akik segítenek a migránsoknak menedékjogot kérni – noha a magyarországi kritériumok alapján egyáltalán nem lennének jogosultak védelemre, mert azok Szerbiából érkeztek.

Ez korlátozza a menedékkérők azon jogát, hogy „kapcsolatba lépjenek az érintett nemzeti, nemzetközi és nem kormányzati szervezetekkel, és segítséget kapjanak tőlük” – közölte az Európai Bizottság. Szerintük a törvényekkel a magyar kormány két ponton szegte meg az uniós szabályokat:

  • jogellenes a menedékkérelmet elfogadhatatlanná tenni, ez sérti a közösségi jogot;
  • az pedig a menedékkérők nemzetközi egyezményekben garantált jogait sérti, ha a kormány akadályozza az őket segítő szervezeteket.

A luxembourgi bíróság még tavaly novemberben kezdte el tárgyalni a Stop Soros-törvénycsomag ügyét, idén februárban pedig az Európai Unió Bíróságának jogi főtanácsnoka, Atanasziosz Rantosz már kimondta, hogy Magyarország jogsértő módon minősítette bűncselekménnyé a menedékkérők számára történő segítségnyújtást. Most pedig az Európai Bíróság bírái is a Bizottság javára döntöttek: a testület szerint a magyar szabályozás korlátozza az uniós törvényekben garantált jogokat azok számára, akik támogatják a nemzetközi védelmet kérő személyeket.

Forrás: Telex.hu

Kapcsolódó cikkek