Felháborító körülmények között szállásolták el a vidékről felrendelt egészségügyi dolgozókat

Megosztás

Nem elég, hogy lakóhelyüktől távol kénytelenek munkájukat végezni az egészségügyi dolgozók, mivel kötelezően berendelték őket (új szerződésüknek megfelelően jogszerűen) a fővárosba, silány körülmények között kell(ene) pihenniük, ha tudnának.

Négyágyas szobákban, zajos, lőgyakorlatoktól is hangos, részlegesen felújított kollégiumokban helyezték el azt a húsz egészségügyi szakápolót, akiket Balatonfüredről és Keszthelyről vezényeltek át a budapesti Honvédkórházba azért, hogy részt vegyenek a covidellátásban – tájékoztatta a Magyar Hangot a Vasutasok Szakszervezete, ugyanis az ápolók közül többen is az érdekképviselet tagjai közé tartoznak. Azt is írták, hogy korábban állítólag kulturált elhelyezést, megfelelő pihenési körülményeket ígértek a dolgozóknak, és állítólag azt is, hogy a Podmaniczky utcai Vitalitás központban helyezik majd el őket.

A lapnak Meleg János, a Vasutas Szakszervezet elnöke azt mondta, hogy a honvédség alkalmazottjaira vonatkozó szabályok miatt az érintett dolgozók nem mondhatnak fel. A problémákat jelezték Németh Szilárdnak, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkárának is, de visszajelzést állítólag egyik helyről sem kaptak.

A Honvédelmi Minisztérium a Telex megkeresésére azt írta, hogy a vidéki dolgozók elszállásolását korábban is „a Nemzeti Közszolgálati Egyetem felújított kollégiuma biztosította a Hungária körúti Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson”. A helyszín a térkép alapján a Hős utcai egységnek felel meg.

Forrás: Google Térkép

A Vitalitás Központot a minisztérium szerint jelenleg nem lehet igénybe venni, „mert az a Honvédkórház egyik gyógyító osztályaként üzemel, és a férőhelyekre a betegellátás során van szükség. A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ szakmai vezetői folyamatosan tartják a kapcsolatot a vezényelt állománnyal” – írták.

A Honvédelmi Minisztérium válasza után megkeresték Meleg Jánost, aki a Telexnek azt mondta, ők továbbra sem kaptak semmiféle választ az ápolók elhelyezésére, a helyzet megoldására, de mint mondta, birtokában van olyan hangfelvétel, ami bizonyítja, hogy nem lehet ott megfelelően pihenni a lőtéri zajok miatt nappal.

Frissítés: Négy lakással segít a II. kerületi önkormányzat

Megdöbbenve olvastuk, hogy a hírek szerint sok átvezényel egészségügyi dolgozó rendkívül méltatlan szállást kaptak, miközben ők családjuktól távol igyekeznek gyógyítani

– áll Őrsi Gergely, II. kerületi polgármester közleményében.

Ezért a II. kerület önkormányzata négy lakást biztosít a kerületi vagy az odarendelt egészségügyi dolgozók számára, mert szeretnék, hogy legyen lehetőségük a nyugodt pihenésre. Ezzel kapcsolatban Őrsi levélben keresi meg a kerületi kórházakat és az egészségügyi szolgálatot. Egyúttal arra kéri a kerületi szállásadókat, ha tehetik biztosítsanak ők is szabad kapacitásukból.

Kapcsolódó cikkek