Még a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke is látja, hogy tragikus, ha az összes oltatlan tanár kiesik a rendszerből

Megosztás

Mivel így is óriási a munkaerőhiány a közoktatásban, így újabb 10% hirtelen kiesése (ráadásul tanév közben) beláthatatlan következményekkel járhat.

Várhatóan hétfőn kapják meg a tanárok a kötelező oltásról szóló tájékoztató levelet, ami szerint az állami fenntartású iskolákban kötelező lesz felvenni az oltást, aki ezt nem vállalja, fizetés nélküli szabadságra küldik. A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint minden egyes tanár, aki emiatt kikerül a rendszerből, hatalmas veszteség. A munkaerőhiánnyal küzdő köznevelésben minden ember számít, mondta az Inforádiónak, hiszen a nyugdíjazások miatt évente mintegy hatezren kerülnek ki a rendszerből, és közben a felsőoktatásból csak nagyjából kétezer új pedagógus érkezik.

“Kétségtelen viszont az is, hogy jelen pillanatban, ha a pedagóguspályán levők közül, ahol egyébként 90 százaléknál is magasabb az átoltottság, fel fognak mondani vagy fizetés nélküli szabadságon töltenek bármekkora időszakot is, akkor minden egyes ember számítani fog, és minden egyes ember hiányozni fog a rendszerből”

– tette hozzá Horváth Péter. Szerinte

“az állami fenntartásban dolgozók száma százezres nagyságrendű, ha a 10 százaléknyi kollégából, aki nem átoltott, egyik sem venné fel az oltást, az teljesen tragikus következményekkel járna szinte minden egyes régióban.”

Horváth, aki a győri Révai Miklós Gimnázium igazgatója is, elmondta, hogy saját intézményének 70 fős tanári karából öten nem vették még fel az oltást. Szerinte közülük hárman vállalják majd az oltást, de az előzetes beszélgetések és egyeztetések alapján ketten nem fogják beoltatni magukat. (444.hu)

Kapcsolódó cikkek