Nem tudják megnyitni a kiskunhalasi járványkórházat, mert fél év alatt széthordták a felszerelést

Megosztás

Az intézmény egyetlen funkciója mindig is az volt, hogy koronavírus-betegeket fogadjon, amikor szükség van rá. Most szükség lenne, de nem tudják megnyitni, mert fél a májusi bezárása óta az eszközök jelentős része eltűnt a kórházból.

Az egyre inkább elhatalmasodó negyedik hullám miatt szerdán újra kellett volna nyitni a kiskunhalasi mobil kórházat, ám az eszközök jelentős része eltűnt, a lélegeztetőgépeket pedig más intézményekbe szállították. Káosz a köbön, a megoldás kérdéses.

Anno Gulyás Gergely hazugságminiszter jelentette be, hogy május 31-től bezár a kiskunhalasi mobil járványkórház, ahol csak koronavírus-fertőzött betegeket ápoltak. Ez egy olyan tartaléka az egészségügyi rendszernek, ami azonnal bevethető – mondta akkor. Hatalmasat tévedett.

A negyedik hullámban először szerdán lépte át a 8 ezret az új fertőzöttek száma, legutóbb április elején regisztráltak ennél több új covidos beteget. Információink szerint pont ezen a napon, azaz november 10-én tervezték újranyitni a mobil kórházat, de ezt végül el kellett halasztani.

Ez a járványkórház 5 milliárdunkba került, az építkezéssel Mészáros Lőrinc és Tiborcz István járt jól. Orbán Viktor személyesen látogatta meg az intézményt, amelyet a kormány „Európa legmodernebb mobil járványkórházaként” emlegetett. Úgy tűnik, az ultramodern, nem kevés adófizetői pénzből felhúzott mobil kórházra nem (sem) ügyelt eléggé a kormány, mert a hírek szerint

valakik titokban kifosztották. Hiányzó felszereléssel pedig nem lehet kórházat nyitni.

Kiskunhalason az a szóbeszéd járja, hogy a felszerelés egy részét az őrzéssel megbízott cég emberei vitték el, a járványkórházban használt, működő lélegeztetőgépeket pedig kénytelenek voltak más intézményekbe szállítani. Az eseményekről beszámoló forrás úgy tudja, az igazgató november 15-ig kapott haladékot, hogy bármi áron, de szerezze vissza a felszerelést, mert szükség van a kórházra. Szijjártó Péter rengeteg túlárazott lélegeztetőgépet szerzett be, amit aztán ajándékként, néha három repülővel osztogatott. Most kellene bevetni a járványkórházat, meg a gépeket, de jelenleg egyikkel se számolhatunk.

Elképesztő, ez itt Magyarország járványhelyzetben. (kiskunsag.ezalenyeg.hu)

Kapcsolódó cikkek