Már nem lesz ott a YouTube-videók alatt a nem tetszések száma

Megosztás

Sokan ugyanis egyfajta lelki terrorként használták a kisebb alkotók ellen. A dislike-gomb nem tűnik el, de a nem kedvelések száma csak a feltöltő számára lesz látható.

Fontos döntést hozott meg a YouTube: a cég bejelentette, hogy november 10-től kezdve eltünteti a videók alól a dislike-ok, vagyis a nemtetszést kifejező visszajelzések számát. A vállalat szerint a változtatás célja, hogy a kisebb alkotókat ne érhesse semmilyen formában zaklatás vagy lelki bántalmazás. Sokan ugyanis arra használják a Nem tetszik gombot, hogy megszégyenítsenek másokat, és a reakciónak valójában nincs köze az adott tartalomhoz.

A cég megjegyezte: a gomb továbbra is látható lesz, és rá is lehet majd nyomni, azt azonban csak az alkotók láthatják, hogy egy videóra hány ilyen reakció érkezett.

© YouTube

A lépés nem teljesen váratlan, a cég még márciusban jelentette be, hogy azon dolgozik, jobb hely lehessen a videomegosztó. Ennek keretében előkerült annak a lehetősége is, hogy leveszi a dislike-ok számát, akkor azonban még csak tesztelte a vállalat ezt a lehetőséget. A jelek szerint viszont pozitívak voltak a visszajelzések, így végül úgy döntöttek, mindenki számára bevezetik ezt a megoldást. Igaz, csak fokozatosan, így lehet, hogy egy darabig még találkozhatunk majd a számlálóval.

A YouTube szerint amikor tesztelték a dislike-ok számának eltüntetését, azt találták, hogy az emberek kevesebb alkalommal nyomtak rá csak azért, hogy ezzel megbántsák az alkotót. A cég szerint a “Csak azért jöttem, hogy dislike-oljak” megjegyzés önmagában valószínűleg kevésbé teszi elégedetté az embert akkor, ha nem látja a gomb megnyomásának konkrét eredményét.

És persze van a dolognak egy másik hozadéka is: a kevesebb dislike miatt a YouTube rangsoroló algoritmusa sem fogja azt látni egy-egy videónál, hogy azt kevésbé kellene megmutatni másoknak. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek