Húszezer szavazatszámlálóval készül az ellenzék a tavaszi választási csalások megelőzésére

Megosztás

A választási szabályokat 2010 után a Fidesz úgy alakította át, hogy Orbán Viktor pártja a 2018-as választásokon már45 százaléknyi szavazattal is újra kétharmados többséget szerezhetett. A szakmai közvélemény szerint a választás szabad volt, de igazságtalannak bizonyult. Egyoldalúan befolyásolta ugyanis a magyarországi média helyzete, a választókerületek elfogult átrajzolása, a máig tisztázatlan láncszavazás, illetve a szavazatvásárlás gyanúja.  Az Unhack Democracy nevű civil szervezet felmérése szerint

legutóbb 540 ezer állampolgár szavazatának a leadása és annak összeszámolása ellenzéki felügyelet nélkül zajlott;

a pártok ugyanis a választókörzetekbe nem tudtak szavazatszámlálót delegálni.

Ezen az áldatlan helyzeten kíván változtatni a fura nevű, 20k22 néven ismertté vált kezdeményezés, amelyet a Tiszta Választásokért Alapítvány indított el. Az alapítók szerint a demokrácia célja, hogy az emberek döntsenek a falu, a város, az ország és Európa sorsáról. Ennek érdekében akarják biztosítani a választások tisztaságát. A céljuk tehát az, hogy ellenzéki pártok és a magánemberek adományaiból 20 ezer szavazatszámlálót toborozzanak. Az önként jelentkezőket pedig delegálják majd a szavazókörökbe, hogy ott majd felügyelhessék a választás tisztaságát. Korábban ugyanis rendre kivizsgálás nélkül maradtak a sötét ügyek: a fantomszavazás, a láncszavazás vagy a szavazatvásárlás gyanúja.

Minderre azért is szükség van, mert egy éve megbukott a teljes ellenzéki összefogás a borsodi időközi választáson, ami – ha nem lesznek felkészült ellenzéki szavazatszámlálók – jövőre az országgyűlési választásokon is megismétlődhet.

A szerencsi eredményt jól ismerjük, a Fidesz által indított Koncz Zsófia a voksok 51 százalékával legyőzte a jobbikos Bíró Lászlót, aki csak a szavazatok 46 százalékát szerezte meg. Az ellenzék vereségének – a politikai okokon túl–fontos magyarázata, hogy felmérések szerint a választás napján a lebonyolításban részvevők több, mint 70 százaléka nem is bízott a választás tisztaságában!

Pedig a borsodi időközi választáson csak annyit csalt a Fidesz, mint már tíz éve, immár visszatérően. A szavazás tisztaságát vizsgáló Unhack Democracy nevű civil szervezet szerint a választókerületben – ahogy a magyar vidéken általában – erőteljes függőrendszer alakult ki a helyi vezetők és a választók között. A klientúra-rendszer következménye, hogy még az ellenzéki pártdelegáltak sem tudták a munkájukat pártatlanul végezni, mivel a helyben élők ki vannak szolgáltatva a polgármesterek által irányított viszonyrendszernek. Ezért bizonyos választási visszaéléseket egyszerűen nem mertek jelenteni. Féltek, hogy családtagjaik, vagy ők maguk elvesztik a közmunkát, vagy az állásukat.

Ez a függelmi viszony magyarázza, hogy az ellenzéki szavazatszámlálók több, mint 21 százaléka behunyta a szemét a szabálytalanságok előtt, s hagyta, hogy a szabályokat sértő Fidesz nyerje a választást. Az ellenzéki delegáltak nem csak gyávaságból, de tudatlanságból sem ellenőrizték a választás tisztaságát, a felmérések ugyanis kimutatták, hogy a saját jogosítványaikkal sem voltak tisztában. Holott az ellenzék által delegált ellenőrök többsége – 62 százaléka – érzékelte a választókra történő tiltott nyomásgyakorlást, tehát tisztában volt azzal, hogy sérült a választói akarat, is ezzel a választás tisztasága. Mégsem jelentettek semmit.

Pedig a nyilvánvaló csalások közé sorolható, – s ez az ellenzéki szavazatszámlálók harmadában fel is merült – hogy a Fidesz tiltott módon mozgósítja a híveit, illetve felmerült még a láncszavazás, illetve a szavazatvásárlás gyanúja is. Felmerült továbbá, hogy az ellenzéki delegáltakkal üresen íratják alá a szavazatösszesítő jegyzőkönyveket. Ez ugyancsak az ellenzéki szavazatszámlálók felkészületlenségét jelzi, s kétség kívül az eredmények hitelességére is befolyással lehet. Meglepő még, hogy az ellenzéki szavazatszámlálók saját pártjukkal, vagy jogi szakértőkkel semmilyen formában nem tartottak kapcsolatot, illetve el sem kérték a jogorvoslati lehetőség szempontjából fontos jegyzőkönyvek másolatát. Így ezzel a csalások utólagos vizsgálata is meghiúsult.

A magyar választási csalások formáit, illetve az ellenzéki szavazatszámlálók felkészületlenségének okait az Unhack Democracy nevű civil szervezet több kutatásában kimutatta. A helyi szavazatszámláló bizottságok tagjai személyesen számoltak be a törvénytelenségek gyanújáról, de ezeket vizsgálat nem követte. Korábban ugyanis a választókörzetek alig több, mint felében volt ellenzéki delegált. Kutatók pedig kimutatták, hogy a 2018-as választáson a Fidesz-KDNP azokban a szavazókörökben volt a legsikeresebb, ahol az ellenzéknek – elsősorban a falvakban – egyetlen szavazatszámláló biztosa sem volt.

Ezért is fontos, hogy a Tiszta Választásokért Alapítvány az ellenzéki pártok és a magánemberek adományaiból 20 ezer szavazatszámlálót kíván toborozni, s alaposan előkészíti a szavazóköri beosztást és delegálást, s megszervezi a választás eseteges rendellenességének a feltárását, a jogorvoslat koordinálását. Továbbá a választás tisztaságának ellenőrzése érdekében – a szavazás napján – felállítanak egy informatikai rendszert is.

A Tiszta Választásokért Alapítvány, azon belül 20k22 néven ismert mozgalom tagjai a legkülönfélébb iparágakban dolgozó, tapasztalt magyar szakemberek. Nevüket egyelőre nem kívánták nyilvánosságra hozni, de annyit elárultak, hogy Magyarország számos szegletében élnek, van több külföldről is közreműködő tagjuk, akik a kormányváltó pártokkal és számos civil szervezettel együttműködve a rendszerváltást támogatják. A fokozott figyelemre pedig azért is szükség van, mert tíz-tizenöt választókerületben kevesebb, mint ezer szavazat fogja eldönteni a jövő évi választást.

via helyben.hu

Kapcsolódó cikkek