A tervek szerint 2022 tavaszán már elkezdődhet az építkezés a Szent István tér mellett

Megosztás

Jó ideje egyeztet Miskolc és az Avalon, pontosan mi és hogyan kerüljön a murvás parkoló helyére. Hamarosan a nyilvánosság is megismerheti a részleteket.

Október végi ülésén nyilvánította a városi közgyűlés kiemelt fejlesztési területté a Szent István tér mellett található magánterületet, azt ahol évek óta murvás parkoló üzemel. Amint az ismert, a kérdéses ingatlan az Avalon Center Kft. kezében van, a cég korábban irodaházat tervezett ide, azonban ennek létesítésétől hosszas egyeztetéseket követően elállt a befektető.

Ahogyan arról február végén a Miskolci Napló elsőként számolt be, a befektető és a miskolci városvezetés között egyeztetések kezdődtek, aminek két fontos eredménye is lett: az irodaház végül a Zsigmondy utcában, a néhai Északterv épületének újjáépítésével valósul meg, nem mondtak viszont le a főtér hiányzó térfalának megépítéséről sem. A felek közötti egyeztetések most már elsősorban arról szólnak, milyen legyen az a térfal, na meg hogy milyen funkcióval töltsék fel az új épületet.

A beruházó Avalon Center Kft. vezetője a közgyűlési döntéssel kapcsolatban elmondta: kifejezetten örülnek annak, hogy a városnak is stratégiailag fontos a főtér kérdése. – Amennyiben a sikeres tárgyalásokat követően a finisbe ér a projekt, akkor ez a státusz segíteni és gyorsítani fogja a különböző engedélyezési folyamatokat, hogy a beruházás, miután a konszenzus megszületett, minél előbb megvalósulhasson – mondta Tóth Róbert.

Az ügyvezető hozzáfűzte még, a felmerült a kérdések többségében megegyezésre jutottak a várossal. A környéken élők és a civilek igényeit meghallgatva így nem irodaházat, hanem lakóépületet terveztek vendéglátó és kereskedelmi funkciókkal bővítve.

Kompromisszum született

A részletekbe már Szunyogh László főépítész avatott be minket. „Az nem volt kérdés, hogy a kérdéses terület a város legértékesebb ingatlanjai között van, viszont az egyik legbonyolultabb is, mert igazodni kell a tervezés során a történeti környezethez, az Avashoz, a belváros léptékéhez is. Az Avalon korábban tervezett épülete is rendkívül színvonalas volt, egy dolog hiányzott az épületből: ez a fentebb említett igazodás. Amint főépítész lettem, az egyik elsőként kezdtem ennek a problémának a megoldásán dolgozni, természetesen a beruházóval együtt. Az együttműködésünknek egy olyan megállapodás lett a vége, ami arról szól, hogy ők egy olyan épületet terveznek ide, ami maximálisan figyelembe veszi a város érdekeit, Miskolc cserébe minden segítséget megad a megvalósítás során.” – részletezte.

Az egyeztetések végeredménye az lett, hogy a beruházó végül elállt a háromszintes mélygarázstól. Jóval kisebb lesz az épület tömege is, és a belső homlokzata távolabb esik majd a szomszédos, Városház téri házaktól, a projekt belső udvarában található tereket pedig bárki használhatja majd, csak példának: egy passzázs köti majd össze a Szent István és az Erzsébet teret.

A nyilvánosság is megismerheti

A hírek szerint a környéken élők többsége üdvözölte az egyeztetésekről szóló értesüléseket. „A korábbi beruházói álláspontot megváltoztatta a Varga Andrea alpolgármester és Szunyogh László főépítész által kezdeményezett egyeztetés. Ezt nagyon jó iránynak tartom, azt gondolom, hogy minél több nyilvános fórumon kell bemutatni a lakosság számára ezeket a terveket, nem az utolsó pillanatban Miskolc lakosságának értesülnie arról, hogy száz-kétszáz évre mi fog a város főtere mellé épülni.” – mondta el Barna Péter ügyvéd, aki korábban is nagyon aktív volt a terület jövőjét illetően.

A terveket Miskolc városa és az Avalon is szeretné megismertetni a lakossággal – ezt Szunyogh László és Tóth Róbert is megerősítette. Mint mondták, az egyeztetések lassan lezárulnak, ezt követően pedig bemutatják a projektet a széles közönségnek. A beruházó ügyvezetője hozzátette, amennyiben az engedélyeztetés flottul halad, 2022 első negyedévében szeretnék elkezdeni az építkezést a murvás parkoló helyén. (Minap.hu)

Kapcsolódó cikkek