Zöld utat kapott a világ első, szájon át szedhető Covid-gyógyszere

Megosztás

Úgy tűnik, a tünetek kezdetétől számított ötödik napon elkezdve, napi kettőt beszedve egészen hatékony gyógymód lehet, ha már elkaptuk a koronavírust.

Jóváhagyást kapott Nagy-Britanniában az első, szájon át bevehető koronavírus elleni gyógyszer – adta hírül a BBC. A készítmény a Merck, a Sharp és Dohme (MSD), valamint a Ridgeback Biotherapeutics terméke. Eredetileg az influenza ellen fejlesztették, de a koronavírus ellen is bevált: a felére csökkentette a kórházba kerülés és a halálozás kockázatát.

A gyógyszert a betegség elején, a tünetek megjelenésétől számított öt napon belül érdemes elkezdeni szedni; napi két szem kell belőle.

A brit szabályozó hatóság, az MHRA azok számára hagyta jóvá a tabletta használatát, akiknek enyhe vagy közepesen súlyos tüneteik vannak, és legalább egy veszélyfaktor – túlsúly, idős kor, diabétesz vagy szívbetegség – fennáll náluk ahhoz, hogy a Covid–19 súlyos betegséggé alakuljon.

A tabletta egy enzimet vesz célba, amelyet a vírus arra használ, hogy másolatokat készítsen magáról. A pirula hibákat generál a vírus genetikai kódjában, ami egyrészt megakadályozza az elszaporodását, másrészt alacsonyan tartja a vírus mennyiségét a szervezetben, miközben csökkenti a betegség súlyosságát.

A molnupiravirrel végzett korábbi klinikai vizsgálatokba 775 olyan beteget vontak be, akik bizonyítottan koronavírusosak voltak. Azok közül, akik placebót kaptak, 14,1 százalék került kórházba, míg a készítményt beszedők közül 7,3 százalék. A molnupiravirral kezelt csoportban nem történt haláleset, nyolc olyan beteg viszont, aki a vizsgálatban placebót kapott, később meghalt a koronavírus okozta szövődmények miatt.

A tablettát egy országos vizsgálat keretében oltott és nem oltott betegeknek egyaránt ajánlják majd, hogy a hatékonyságáról még több információt gyűjtsenek. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek