Gázpalackot robbantott a rendőrökre a borsodi férfi

Megosztás

A bíróság 15 év fegyházbüntetésre ítélte őt, de a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség a büntetés súlyosítását indítványozta.

A Miskolci Törvényszék az 57 éves férfit hivatalos személy sérelmére és több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete, közveszély okozásának bűntette és más bűncselekmények miatt 15 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte – írja az Ügyészség honlapja.

A vádlott a bűncselekmények elkövetésének idején a családjával egy borsodi falu 4 lakásos társasházában élt. Házastársával – az italozásai és féltékeny természete miatt – kapcsolata súlyosan megromlott. 2019. év januárjában az asszonyt megöléssel fenyegetve már a lakásba sem engedte be, aki félelmében a fiával egy rokonuknál töltötte az éjszakát. Másnap reggel a lakásba visszatérő feleségére egy 80 cm-es nyéllel ellátott fejszével támadt. A szerszám nyelével nagy erővel a fejére sújtott, miközben azt kiabálta: – „megöllek, meghalsz!”. A nő a kezével védte ki az ütést, de a férj még menekülés közben is ököllel bántalmazta. Pusztán a véletlenen múlott, hogy súlyosabb sérüléseket nem szenvedett.

A rendőröket az asszony szomszédja hívta ki. Mivel a vádlott bezárkózott, a rendőrök a padláson át mentek be a lakásába. A férfi azonban előállításának meghiúsítása céljából a konyhában lévő gáztűzhelyről a 11,5 kg súlyú propán-bután gázpalackot leszerelte, és a gázt elkezdte kiáramoltatni. A gáz berobbanását még a palack közelében elhelyezett ágynemű, valamint az ágy meggyújtásával is siettette volna. A padlástérbe visszahúzódó rendőröket trágár szavakkal illette. A robbanás közvetlen veszélyét a rendőrök a szomszédban lakó asszony kimenekítésével, valamint a lakás ablakainak betörésével és a bejárati ajtó felfeszítésével próbálták mérsékelni. Mialatt a háztól távolodtak, a gázpalack felrobbant. Az időközben riasztott tűzoltók a robbanás és tűz következtében égési sérüléseket szenvedtek, az eszméletlen vádlottat biztonságba helyezték.

A robbanás az intézkedő rendőrök és a szomszédasszony életét egyaránt veszélyeztette. Alkalmas volt arra is, hogy a válaszfalak kidöntésével és a szomszéd lakásban tárolt 6 gázpalack felrobbanásával közveszéllyel járó romboló hatást idézzen elő. A válaszfalak és a tetőszerkezet súlyos rongálódása kizárólag a hatékony rendőri megelőző intézkedések miatt maradt el.

A megyei főügyészség a szabadságvesztés súlyosítása, a vádlott és védője enyhítés végett jelentett be fellebbezést. A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a helyszínen intézkedő rendőrök, valamint a szomszédban élő asszony életét a robbantás által kiváltott rombolás mellett tűzhalál is fenyegette, amely különösen kegyetlen elkövetési mód. Az egyébként korábban testi épség elleni bűntett kísérlete, zaklatás és garázdaság miatt egyaránt elítélt férfival szemben a törvény szigorának alkalmazása indokolt. Kirívó gátlástalanságával számos emberi életet közvetlenül veszélyeztetett. A fellebbviteli főügyészség a „különös kegyetlenséggel” elkövetés minősítő körülmény megállapítása mellett a fegyházbüntetés jelentős súlyosítását indítványozta. A fellebbezéseket a Debreceni Ítélőtábla bírálja el.

Kapcsolódó cikkek