Itt vannak a maszkviseléssel és a munkáltatók által előírható kötelező oltással kapcsolatos pontos szabályok

Megosztás

Csütörtök este megjelentek a kormány járványügyi szigorításairól szóló kormányrendeletek a Magyar Közlönyben – írta meg a 444.hu. Ezeket röviden már Gulyás Gergely is ismertette a délelőtti Kormányinfón, a két legfontosabb bejelentés:

  • November 1-jétől megint kötelező a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön, a pályaudvarokon és a megállóhelyeken;
  • a munkáltatók előírhatják az oltás felvételét dolgozóiknak.

A Közlönyből már az is kiderült, hogy aki a tömegközlekedési eszközön, a megállókban, a pályaudvarokon, az állomásokon a vezető vagy az alkalmazottak felszólítására sem viseli megfelelően a maszkot, az kizárható az utazásból és közérdekű üzem működésének megzavarása szabálysértés gyanúja miatt feljelenthető. A maszkviselés alól most is felmentést kapnak a 6 év alatti gyermekek, az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve az autizmus spektrumzavarral élő személyek. Valamint a rendelet szerint a tömegközlekedési eszköz vezetője sem köteles maszkot viselni a zárt kialakítású vezetőfülkében.

Ami a kötelező oltást illeti: a kormány lehetővé teszi a munkáltatóknak, hogy a munkahely és a munkakör sajátosságaira tekintettel a munkavégzés feltételeként előírják a koronavírus elleni védőoltás felvételét dolgozóik számára, akár minden dolgozótól elvárt egységes munkafeltételként, akár – munkakörtől függően – egyéni munkafeltételként.

A még beoltatlan dolgozóknak a munkáltató 45 napos határidőt állapíthat meg az első oltás felvételére. Az oltást elváró munkáltatóknak e-mailben vagy papír alapon tájékoztatni kell a foglalkoztatottat az intézkedésről, a határidőről és a védőoltás felvétele elmaradásának lehetséges jogkövetkezményeiről.

Nem várható el a védőoltás felvétele attól a dolgozótól, akinél orvosi igazolással alátámasztottan nem javasolt a védőoltás. Az erről szóló szakvéleményt a dolgozó kezdeményezésére a munkáltatója szerint illetékes foglalkozásegészségügyi szolgálat szakorvosa, ennek hiányában az adott tevékenységre való egészségi alkalmasság elbírálására jogosult más orvos, ennek hiányában a foglalkoztatott háziorvosa adja ki.

Ha a dolgozó a védőoltást a munkáltató által meghatározott határidőn belül nem veszi fel, akkor a munkáltató fizetés nélküli szabadságot rendelhet el, és ha egy éven belül továbbra sem veszi fel az oltást, akkor a jogviszonyát felmentéssel, illetve felmondással azonnali hatállyal megszüntetheti. De ha az alkalmazott a fizetés nélküli szabadság alatt meggondolja magát, és mégis beoltatja magát, akkor a munkáltatónak azonnal meg kell szüntetnie a fizetés nélküli szabadságot.

A magyar állam, az államigazgatás, a közigazgatás, a honvédelem, a rendvédelem, a szociális ellátás, a közoktatás, a szakképzés, a felsőoktatás és a kulturális intézmények zavartalan működése érdekében az állami szférában dolgozóktól elvárja, hogy oltassák be magukat.

Ugyanakkor az állami szférábansem várják el a védőoltás felvételét attól a dolgozótól, akinél az orvosi igazolással alátámasztottan nem javasolt.

  • Ha az állami alkalmazott ügyfelekkel rendszeresen találkozik, a védőoltást főszabály szerint 2021. december 15-ig fel kell vennie,
  • egyéb esetben legkésőbb 2022. január 31-ig.

Az állami szférában dolgozót, aki határidőig nem oltatja be magát, fizetés nélküli szabadságra kell küldeni és egy év múlva jogviszonya megszüntethető. A részben vagy egészben állami tulajdonban lévő gazdasági társaságnál foglalkoztatottaknál a munkáltató dönti el, hogy elvárja vagy sem a védőoltás felvételét.

Az önkormányzati szférában a polgármesteri hivatalok és önkormányzati fenntartású köznevelési, szociális, kulturális és egyéb intézmények esetén a polgármester dönthet arról, hogy kinek írja elő a védőoltás felvételét. Az első oltás felvételére legalább 45 napos határidőt állapíthat meg.

Mind a versenyszférában, mint az állami, mind az önkormányzati szférában érvényes, hogy a gyesen, gyeden lévők, valamint a más okból tartós távollevő számára nem írható elő a védőoltás felvétele.

Forrás: 444.hu

Kapcsolódó cikkek