Romániában a legkritikusabb a helyzet, de az egész kelet-európai régió nyögi a negyedik hullámot

Megosztás

Az új fertőzések száma folyamatosan emelkedik Kelet-Európában, jelenleg átlagosan naponta több mint 83 700 új esetet jelent, ami a legmagasabb szint tavaly november óta – derült ki a Reuters péntekig terjedő adataiból, amelyeket a HVG.hu szemézett. Bár a világ népességének mindössze 4 százaléka él itt, Kelet-Európa a világszerte bejelentett új esetek nagyjából 20 százalékát adja. A Reuters elemzése szerint a világ öt legtöbb halálesetet jelentő országa közül három – Oroszország, Ukrajna és Románia – Kelet-Európában található.

Mindennek pedig ahhoz lehet köze, hogy a régió országaiban a legalacsonyabb az oltási arány Európában, a lakosság kevesebb mint fele kapott egyetlen oltást sem. Magyarország vezeti a régió oltási arányát, ahol a lakosság 62 százaléka kapott legalább egy oltást, míg Ukrajnában a lakosság mindössze 19 százaléka kapott egyetlen adagot.

A Kelet-Európában bejelentett új megbetegedések több mint 40 százaléka Oroszországban történt, a Reuters elemzése szerint ötpercenként 120 ember tesztelése volt pozitív. Az ország pénteken már a negyedik egymást követő napon jelentett rekordot a COVID halálos áldozatainak számában. Szlovákia október 19-én 3480 új megbetegedést jelentett, ami március óta a legmagasabb napi adat – derült ki az egészségügyi minisztérium szerdai adataiból. Az egyik legsúlyosabb a helyzet Romániában, ahol a kórházak a végletekig leterheltek, a sürgősségi ágyak országszerte teljesen foglaltak. A hullaházak is teljes kapacitással működtek. Az ország kedden rekordszámú napi halálesetet és fertőzést jelentett. Eközben Ukrajna pénteken már a második egymást követő napon regisztrált napi rekordot az új koronavírus-fertőzések és a kapcsolódó halálesetek számában.

via HVG.hu

Kapcsolódó cikkek