Megszavazta a kormánypárt Szabó Tímea 9,7 millió forintos büntetését

Megosztás


Elfogadta a parlament a kormánypárti képviselők szavazataival Szabó Tímea 9,7 millió forintos büntetését, amit Kövér László szabott ki rá még június végén. A párbeszédes országgyűlési képviselőt azért szankcionálta a házelnök, mert a Kínai Népköztársaság zászlajára emlékeztető, Fidesz feliratú molinót mutatott fel a parlamentben június 15-én.

A döntés indoklása szerint a Párbeszéd frakcióvezetője figyelmen kívül hagyta a képviselői vélemények kifejezésének módjára, helyére és idejére vonatkozó házszabályi rendelkezéseket, cselekménye miatt az ülés rendes menete is megakadt, hátráltatta és zavarta az – éppen az ő felvetéseire választ adó – államtitkári felszólalást. A csökkentés összegénél azt is figyelembe vette a házelnök, hogy a képviselővel szemben ebben a ciklusában nem először kell szankciót alkalmazni a házszabályi rendelkezéseket sértő cselekménye miatt.

Az ügyben Kövér határozati javaslatot nyújtott be azért, mert Szabó a mentelmi bizottságtól, később pedig az Országgyűléstől is kérte a büntetés hatályon kívül helyezését.

Az Országgyűlés kedden vita nélkül döntött Kövér javaslatáról, és 114 szavazattal, 47 ellenében, 2 tartózkodás mellett fenntartotta a házelnöki döntés hatályát, vagyis Szabó Tímea tiszteletdíja közel tízmillióval csökken.

A képviselő állva tüntetett a döntés ellen, ugyanolyan mintájú pólóban, mint amiért megbüntették.

Szabó a Facebookon úgy reagált:

„Mindegy, mennyire büntet a házmester, akkor is, most is, a jövőben is harcolni fogok az ellen, hogy Orbánék kínai gyarmatot csináljanak hazánkból.”

via HVG

Kapcsolódó cikkek