Európában Magyarország az első netező nyugdíjasokban

Megosztás

A magyar nyugdíjasok kevés figyelmet fordítanak magukra, s ezért igen rossz egészségügyi állapotban vannak európai kortársaikhoz képest. Meglepő viszont, hogy a magyar nagymamák és nagypapák a kontinens élbolyában vannak a digitális fejlettség terén – írja az Index az Eurostat felméréséből.

Az Eurostat felmérést készített többek között az Európai országok lakosainak átlagéletkoráról, az idősek internethez való kapcsolatukról, valamint a nyugdíjasok egészségéről. A felmérés szerint Európa populációjának 20,6 százaléka 65 éves vagy annál idősebb, Magyarországon ugyanez az arány 19,9 százalék.

A hazai nyugdíjasok 6,2 százaléka nyilatkozott úgy, hogy túlzsúfolt háztartásban él, például több generáció lakik egy ingatlanban. E tekintetben nincs érdemi különbség Európától, ott a nyugdíjasok 7 százaléka él így. Viszont itthon a nyugdíjasok csak 8,3 százaléka nem engedheti meg magának, hogy melegen tartsa otthonát télen, míg erre az uniós átlag 9,9 százalék.

Rossz hír viszont, hogy a magyar 65–74 éves korosztály mindössze 22,7 százaléka mondta, hogy hetente legalább 3 órát végez fizikai aktivitást.

Az EU-s átlag ezzel szemben azt mutatja, hogy az idősek 44,5 százaléka sportol, tornázik, kerékpározik vagy sétál. Emiatt a rangsorban hátulról a negyedikek lettünk. Ellenben az internethasználattal kapcsolatban majdnem minden EU-s átlag felett vagyunk ugyanis a magyar nyugdíjasok:

  • 69 százaléka használ közösségi médiát – az EU-s átlag 35 százalék;
  • 68 százaléka használja az online telefonálást vagy video hívást – az EU-s átlag 53 százalék;
  • 81 százaléka olvas híreket az interneten – az EU-s átlag 68 százalék;
  • 47 százaléka hallgat online zenét – az EU-s átlag 30 százalék;
  • 62 százaléka néz videót vagy filmet online – az EU-s átlag 43 százalék;
  • 84 százaléka keres információkat online – az EU-s átlag 70 százalék;
  • 77 százaléka email-ezik rendszeresen – az EU-s átlag 74 százalék.

Egyedül a pénzügyi szolgáltatások interneten való intézésében maradtunk alul:

  • 43 százaléka bankol és intézi pénzügyeit az interneten – az EU-s átlag 55 százalék.

Kapcsolódó cikkek