Mégsem kell az összes koronavírus-gyanús beteget letesztelni a háziorvosoknak

Megosztás

Bár az eredeti terv ez lett volna, de a komoly felzúdulás és tiltakozás hatására máris változtattak rajta. Most már a háziorvosok dönthetik el, végeznek-e tesztet egy-egy páciensen.

A háziorvosok dönthetik el, hogy a tüneteket mutató betegek közül kinél tartják indokoltnak a háziorvosi rendelőben végzendő gyorstesztet, illetve kinél tartják szükségesnek a továbbra is rendelkezésre álló statikus mintavételi pontokon történő PCR-teszt elvégzését – közölte az atv.hu kérdésére a Koronavírus Sajtóközpont.

A döntésnél a beteg tüneteit, oltottságát, fertőzésen való átesettségét és a járványügyi körülményeket kell szem előtt tartaniuk.

Péntek délelőtt a Népszava cikke alapján tudhattuk meg, hogy a háziorvosok tiltakozásba és aláírásgyűjtésbe kezdtek, miután az operatív törzs elrendelte, hogy a felső légúti tünetekkel orvoshoz fordulók mindegyikénél végezzék el az antigén gyorstesztet a rendelőjükben.

A délelőtti információk szerint orvosoknak a jövő héttől kellene elkezdeniük a hozzájuk érkező napi betegek gyorstesztelését, amihez elvileg tesztet és plexi arcvédőt kapnak, de az aláírásgyűjtést kezdeményezők szerint se eszközük, se megfelelő körülményeik nincsenek a tesztelésre. Emellett a járványügyi protokoll szerint egy-egy pozitív minta után az egész rendelőt és várót fertőtleníteniük kellene.

A Koronavírus Sajtóközpont azt írta az atv.hu-nak, hogy hamarosan megjelenik az új eljárásrend, ami tartalmazni fogja, hogy nem kötelező a betegek tesztelése. Közölték, hogy “a légúti tünetekkel rendelkező páciensek főszabály szerint továbbra előzetesen telefonon jelentkeznek háziorvosuknál, aki ezt követően tudja megszervezni ellátásukat, szükség esetén rendelői betegvizsgálatukat”. (444.hu)

Kapcsolódó cikkek