Veres Pál: ma már a működés fenntartására is büszkének kell lennünk

Megosztás

Két év telt már el a 2019-es magyarországi önkormányzati választások óta. Ennyi idő alatt rendszerint mind az új, mind a tisztségükben megmaradt városvezetések meg tudják mutatni, mi valósult meg a terveikből. Az elmúlt huszonnégy hónap azonban a koronavírus-járvány miatt rendhagyóra sikeredett: ahogy a világon szinte mindenütt, idehaza is újra kellett írni a terveket. Az Index sorozatot indított A városvezető címmel, amelyben a hazai nagyvárosok polgármestereit faggatják az elmúlt időszakról, újraírt terveikről. Ezúttal a Függetlenek SZIVE Egyesület színeiben megválasztott Veres Pált, Miskolc megyei jogú város polgármesterét kérdezték a telepfelszámolási programról, a város és az egyetem kapcsolatáról, valamint a stadionberuházás megtérüléséről.

“A pandémia alatti elvonások, drasztikus bevételkiesések (például a parkolás, tömegközlekedés és intézményi jegyárbevétel, bérleti díjak) miatt súlyos milliárdok estek ki Miskolc kasszájából. Minden forint kompenzáció fontos, de a kapott források negyedrészben sem fedezték a keletkezett hiányt. Ma már a működés fenntartására is büszkének kell lennünk”

– mondta Veres Pál a kormányzati támogatásokról.

“A forráshiányt az okozza, hogy az állam elvonta a tömegközlekedés támogatását, az előző városvezetés közel négymilliárd forint tartozást halmozott fel a közlekedési vállalattal szemben, és a jegyárbevétel a pandémia alatt a töredékére esett vissza. Ettől függetlenül úgy gondoljuk, és részletes hatásvizsgálatokkal igyekszünk alátámasztani, hogy a városnak és ennek a gazdasági régiónak szüksége van bizonyos infrastrukturális fejlesztésekre, amelyek közé tartozik a tram-train is”

– tette hozzá.

A teljes interjú itt olvasható!

Kapcsolódó cikkek