Megkezdődtek a meghallgatások a jogállamisági feltételrendszert illetően

Megosztás

Az Európai Unió Bírósága megkezdte a meghallgatásokat az úgynevezett jogállamisági feltételrendszer ügyében. A mechanizmusról a tavaly decemberi uniós csúcson egyeztek meg a vezetők: ez lehetővé tenné az uniós kifizetések felfüggesztését azon tagállamoknál, amelyeknél rendszerszintű veszélyben vannak az uniós források.

Magyarország és Lengyelország szerint a jogállamisági mechanizmus megkerüli az uniós szerződéseket, ezért megtámadták azt a luxemburgi bíróságon. Ez az új rendszer lényegében csak a költségvetés védelmét célozza, a hagyományos jogállami védelem nem szerepel benne.

“A helyreállítási alapoknál azt nézik majd, hogyan használják fel az európai pénzeket. Ez nagyon egyszerű dolog. Jól kell felhasználni ezeket a pénzeket, hiszen itt európai forrásokról van szó. Ugyanis tény az, hogy az az európai tagállamok együtt döntöttek a szolidaritásról, így azok, akinek több van, pénzt adnak azoknak, akiknek kevesebb van. Ez azt jelenti, hogy átláthatóságra van szükség abban, hogyan használják fel a pénzt. Biztosítani kell azt, hogy jó helyre megy a pénz”

– mondta az Euronewsnak az Európai Parlament magyar ügyekben illetékes jelentéstevője, a francia zöldpárti Gwendoline Delbos-Corfield.

Az Európai Bizottság addig nem alkalmazza a feltételrendszert, amíg azt jóvá nem hagyja az Európai Unió Bírósága. Ezután viszont hamarosan bevethetik majd azt Magyarország és Lengyelország ellen. A bizottság eddig sem Lengyelország, sem Magyarország helyreállítási tervét nem hagyta jóvá.

Related posts