Az oroszok már nem köntörfalaznak: Ha több gázt akar, legyen végre barátságos az EU

Megosztás

Finoman fogalmazva ultimátumot adott Oroszország az Uniónak, ha nem akarunk fázni, tessék kibékülni Putyinékkal, különben megnézhetjük magunkat és jön az új gázválság.

Az Európai Unió elkerülheti az újabb gázválságot, ha a kapcsolatainak javítására törekszik Oroszországgal – fogalmazta meg a Financial Timesban Moszkva uniós nagykövete.

Az Európai Unió ne tekintse ellenségének Oroszországot – „kérte” Vlagyimir Csizsov nagykövet, aki sietett cáfolni azt, hogy a földgázár villámgyors emelkedéshez Oroszországnak bármilyen köze is lenne.

A földgáz ára történelmi magasságba emelkedett a múlt héten: az ezer köbméteré elérte az 1900 dollárt. Innen azután elindult a csökkenés, de nem véletlenül: Vlagyimir Putyin orosz elnök közölte, hogy a Gazprom hajlandó lesz növelni az exportot. (Ebből is látszik, hogy Oroszországnak semmi köze sincs a gázárak emelkedéséhez…)

Vlagyimir Csizsov nagykövetet nem zavarta ez a nyilvánvaló ellentmondás, hanem így folytatta: „Ha ellenfélből partnerek leszünk, akkor sokkal könnyebben mennének a dolgok”. Mind az Európai Unió, mind Oroszország az alacsony gázárakban érdekelt, mert különben a fogyasztók alternatívát keresnek és találnak is – fejtegette Csizsov nagykövet.

Hosszú távú szerződés vagy piac?

Moszkva a hosszú távú szerződéseket forszírozza, amelyek 25 évre meghatározhatják a gázvásárlásokat, de ezeket Brüsszel elutasítja, mondván nem versenyképes ajánlatok. Különösen, mert az áttérés a fenntartható energiaforrásokra hatással van a keresletre.

Hétfőn Josep Borrell, az Európai Unió külügyi főképviselője azt mondta, akkora a földgázhiány, hogy szükség lehet az orosz szállítmányokra. Az El País című lapnak ezt nyilatkozta: „még mindig szükségünk van az orosz gázra, méghozzá többre, mint amennyi a szerződésekben le van kötve”. Josep Borrell azután arról beszélt, hogy Moszkva zsarolja az Európai Uniót: engedélyezze az Északi áramlat 2 vezetéket, és akkor lesz plusz földgáz Oroszországból.

A Moszkva nézeteit hűen tolmácsoló Rt.com ezzel kapcsolatban Szergej Lavrov külügyminisztert idézi: „A Gazprom kész a többletszállításokra, ha az Európai Unió lépéseket tesz a viszonosság alapján”.

Az EU mindenesetre valamilyen lépésre készül: az Európai Bizottság szerdán jelenti be, miként is próbálja meg letörni az elmúlt időszakban gyors tempóban dráguló energiahordozók árát. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek