A szomszédban már járványkrízis van, tizenötezren kórházban, 1500-an lélegeztetőn – videó

Megosztás

Ismét egyre csak romlik a koronavírus-helyzet, Romániában az összeomlás szélén az egészségügy.

Romániában legalább 15 ezer koronavírus-fertőzött van kórházban, köztük kb. 1500-an lélegeztetőgépen – derül ki az RTL Híradójából. A román egészségügy az összeomlás szélén áll, a bukaresti kórházak megteltek, egy megyei kórházban pedig annyira túlterheltté vált a hálózat, hogy elment az áram, így 10 percig a gépek helyett a személyzetnek kellett lélegeztetniük a betegeket.

A kórházba kerülő betegek túlnyomó többsége oltatlan, ezért is probléma, hogy Romániában európai szinten is alacsony az oltási hajlandóság. A lakosság kb. 30 százaléka van beoltva, Székelyföldön ennél még rosszabb az arány, 20 százalékos.

Az ország nemzetközi segítséget kért a krízis kezeléséhez. Magyarország is felajánlotta a segítségét, tervek is születtek arra, hogy a határmenti településekről magyar kórházakba szállítanák a koronavírus-fertőzötteket. Igaz, eddig egyetlen fertőzöttet sem szállítottak át a határon, Magyarország csak gyógyszert és lélegeztetőgépeket küldött Romániába.

A többségében magyarok lakta Hargita megye tisztifőorvosa, Tar Gyöngyi azt mondta, minden székelyföldi kórház covidosztályai szinte száz százalékos kihasználtsággal működnek, már olyan helyzetek is előfordulnak, amikor két beteg közül ki kell választani a fiatalabbat vagy azt, akinek valamilyen szempontból több esélye van a betegség túlélésére. Az ágyak általában akkor ürülnek, ha meghal egy beteg. (444.hu)

Kapcsolódó cikkek