Csak úgy szórta a százmilliárdokat a kormány a sportra a világjárvány évében

Megosztás

A hazai sportélet kormány számára fontos szegmenseit nem rázta meg a Covid-válság, jócskán pumpálták bele a közpénzt. Rengeteg jutott a határon túlra is ebből.

A koronavírus miatti válság nem nagyon rázta meg a hazai sportéletet, a magyar kormány többet költött rá, mint valaha – írja az mfor.hu.

A portál szerint a parlamenthez napokban benyújtott zárszámadási törvényjavaslat erről árulkodik. Összesítésük szerint 2020-ban minden eddiginél többet, 621 milliárd forintnyi közpénzt költött a kormány a sporttal összefüggően. Ebben nincsenek benne a TAO-támogatások, amik az államkassza helyett a sportszervezetekhez érkeznek. Egyébként ez is rekord volt: 176 milliárd forint, így aztán összesen a világjárvány éve alatt 797 milliárd forintnyi közpénzt költöttek sportra.

A költségvetés fejezeti előirányzatai 366 milliárd forintot irányítottak az ágazatba,gazdaságvédelmi programokon belül rendeleti úton 240,8 milliárdot irányított át a kormány, a rendkívüli tartalékból 13,8 milliárdot költöttek, a Beruházás Előkészítő Alapból pedig 1 milliárd forint ment el a sportra.

A TAO nélkül számolt 621 milliárd forintból 322 milliárd forint valamilyen létesítmény megvalósulását, előkészületét fedezte. Rendeleti úton a gazdaságvédelmi programokon belül 153, a fejezeti előirányzatokkal pedig majdnem 170 milliárd forintot biztosított a kormány sportlétesítményekre.

A legnagyobb összeget az MTK létesítményfejlesztési programja kapta tavaly, 40,4 milliárd forintot, 13,3 milliárdot a tatabányai multifunkcionális csarnok beruházására adott a kormány, az új budapesti multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnokra 11,4 milliárdot, a szegedi kézilabdacsarnokra 11,2 milliárdot,
a Nemzeti Atlétikai Központra pedig 8,9 milliárdot.

Jutott pénz a határon túlra is: az mfor összesítése szerint 20,5 milliárd forintot osztott szét a gazdaságvédelmi programokon belül a határon túli focira, illetve annak infrastruktúra-fejlesztésére. (444.hu)

Kapcsolódó cikkek