Kihallgatott a Pegasus-ügyben egy újságírót az ügyészség

Megosztás

Tanúként hallgatták ki Csikász Brigittát az ügyészek a Pegasus-ügyben zajló nyomozás során – írja a Blikk, a lap, amelynek jelenleg az újságíró dolgozik.

A lap szerint munkatársuk telefonjára két éve telepítették a kémprogramot, amikor még az Átlátszónál dolgozott.

Az újságíró arról beszélt az ügyészeknek, hogy lehallgatásakor éppen az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelzései alapján itthon indult eljárásokról szóló cikkeken dolgozott, de szerinte inkább csak kapcsolati hálójára lehettek kíváncsiak a kémprogram alkalmazói. Arról is beszélt, hogy ő nem vett részt a Pegasus-botrányt kirobbantó nemzetközi oknyomozó csapat munkájában. Azt is megkérdezték tőle, hogy tudta-e melyik állami szerv használta a kémprogramot, de az újságíró nem akart találgatni.

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség azt követően indított nyomozást jogosulatlan titkos információgyűjtés bűntettének gyanúja miatti, hogy a Direkt36 beszámolt róla: az izraeli fejlesztésű eredetileg terroristák és bűnözők megfigyelésre szolgáló Pegasus kémprogrammal más országok mellett Magyarországon is kémkedtek politikusok, újságírók, ügyvédek, üzletemberek és fotósok ellen.

Kapcsolódó cikkek