Megállapodtak az előválasztás második fordulójának legfontosabb kérdéseiről

Megosztás


Kedden délelőtt ülésezett a Pártelnökök Értekezlete, hogy a második fordulóval kapcsolatos valamennyi fontosabb kérdést rendezze. A második forduló október 10-16. között lesz, ezért sürgető volt több kérdést is megnyugtató módon lezárni – közölte az Országos Előválasztási Bizottság.

A második fordulóba továbbjutó miniszterelnök-jelöltek közül két jelölt részéről felmerült az igény, hogy egy sorban szerepeljenek a szavazólapon.

Az OEVB ezt a javaslatot elutasította.

A Pártelnökök Értekezlete megállapodott abban, hogy az előválasztás második fordulójának biztonságos megvalósítása érdekében fenntartja az OEVB döntését.

Amennyiben a visszalépési határidőig, azaz október 9. 12.00 óráig valamelyik miniszterelnök-jelölt visszalépne, akkor a jelölt nevét a sátrakban fekete alkoholos filccel fogják lehúzni a szavazólapról a szavazóbiztosok. Későbbi visszalépés esetén a jelölt neve rajta marad a szavazólapon, ahogyan ez az első forduló esetében is történt Zuglóban.

A Pártelnökök Értekezlete deklarálta, hogy a második forduló lebonyolítása követi az első fordulóban kialakított rendet, attól csak kivételesen indokolt esetben térhet el.

Az online szavazás során a választók videós azonosítása ismét szükséges lesz, de az adataikat nem kell ismételten megadni, azaz nem kell újra regisztrálniuk.A videós azonosításhoz szükséges operátori létszám biztosítása mellett valamennyi párt hitet tett.

Végezetül a pártok megállapodtak a második forduló költségvetéséről és az egyes pártokra jutó költségekről. Az ellenzéki pártok költséghatékonyságra törekednek továbbra is, a lehető legalacsonyabb költség mellett a lehető legmagasabb részvétel elérése a cél. Az ellenzéki pártok ezért nagyrészt az első forduló infrastruktúrájára építkeznek, és döntően önkéntesekkel valósítják meg a második fordulót is.

Kapcsolódó cikkek