Nem Karikó Katalinnak adták az idei orvosi Nobel-díjat

Megosztás

David Julius és Ardem Patapoutian megosztva kapták a 2021-es orvosi Nobel-díjat, melyre sokan esélyesnek tartották Karikó Katalint is. Viszont a magyar biológusnak a szerdai kémiai díj eredményhirdetésekor van még esélye – írta a Portfolio.hu.

A két kutató megosztva kapta az elismerést, melyet elsősorban az idegekben tapasztalható hőérzékelés kutatásával indokolt a bizottság. Ezt a chilipaprikákban lévő kapszaicin vizsgálatával mutatták ki.

Az elmúlt hetekben Karikó Katalin sorra zsebelte be a hazai és nemzetközi díjakat az mRSN-vakcinákkal kapcsolatos áttörésért, sokan a Nobel-díj legnagyobb várományosának tekintették.

Egyes szakértők szerint azonban még korai lett volna a koronavírus elleni oltásért Nobel-díjat adni, hiszen egyelőre nem tudni, milyen hosszútávú hatásai lesznek a vakcinának. A bizottság ritkán jutalmaz ilyen friss kutatást a tapasztalatok szerint, úgy tűnik, hogy most is ez esett erősebben a latba.

A magyar kutató szerdán még reménykedhet a kémiai Nobel-díj eredményhirdetésén, bár ott jóval kisebb az esélye az előzetes találgatások alapján.

Forrás: Portfolio.hu

Kapcsolódó cikkek