Már jó 1,5 évvel ezelőtt is nyilvánosan fenyegetőzött a most elfogott Posta, a hatóságok akkor mégsem tettek semmit

Megosztás

Pedig már akkor is kiadta a parancsot: “Hullazsákba velük!”

Már egy évvel ezelőtt is erőszakra buzdította híveit az a Posta Imre, akit társaival együtt most emberölés előkészületével és államellenes bűncselekménnyel gyanúsítanak egy szeptemberben közzétett videó miatt. Az oltásellenességéről is ismert csoportosulás vezetőjének mentális állapotát mindenesetre jól mutatja, hogy Pintér Sándor azért nem volt a halállistáján, mert Posta szerint a belügyminiszter már halott és más valaki van a bőrében. Kevés hasonló ügyet ismer a magyar kriminalisztika, de ahogy a rendőrgyilkos Győrkös István példája is bizonyítja, egy futóbolond is lehet veszélyes.

“Bírókat akarok látni a Dunán úszóversenyezve az ügyészekkel és politikus-maffiával karöltve Mohács felé félúton. Olyan nagy kérés ez? Szervezkedjetek és kapjatok már el pár mocskos bűnözőt! Példát kell statuálni! Rég ideje volna. Minden szó el lett már mondva, ezekkel nincs miről tárgyalni. Hullazsákba velük!” – így szólt az a felhívás, amit Posta Imre még 2020 januárjában tett közzé egy általa írt internetes oldalon. Posta nem vitte túlzásba a terroristákra jellemző konspirációt, hiszen magát a felhívás szövegét elküldte több politikus, rendőr, ügyész és TEK-es címére is, más kérdés, hogy azok megkapták-e, vagy eleve úgy állították be az e-mail fiókokat, hogy a Posta Imrétől érkező kéretlenül üzenetek a kukában landoljanak. A felhívás mellé Posta annak idején egy fényképet is közzétett, a képen társaival éppen éles fegyverrel tartanak lőgyakorlatot.

Posta Imre nem ismeretlen a hatóságok előtt, korábbi titkosszolgák a hvg.hu-nak azt mondták, hogy a férfi már a kétezres évek végén a szolgálatok látókörébe került, szélsőséges nézetei miatt már elég vastag akta állhat rendelkezésre róla. A negyvenöt éves Posta mindig is vonzódott a “katonai” dolgok iránt. Fiatalon a Karikás Frigyes Katonai Kollégium hallgatójaként egy szovjet katonaiskolába került ki ösztöndíjasként, egy róla szóló portécikkben a Szovjetunióból való visszatéréséről ez mondta: „Azzal az érzéssel jöttem haza, hogy bármit meg tudok csinálni”. Noha a bármibe nem fért bele, hogy az ELTE-n tanuljon pszichológián, kapóra jött, hogy a debreceni egyetemen akkoriban katonáknak és belügyeseknek indult pszichológus képzés. Posta Imre később ezzel a diplomával a zsebében tudott elhelyezkedni a Köztársasági Őrezrednél mint pszichológus. Onnan 2008-ban botrányos körülmények között távozott, majd villámgyorsan az akkor éppen fénykorát élő szélsőjobboldali közegben találta magát. Egy ideig a Jobbik környékén mozgott, de idővel a szélsőjobboldal is kidobta magából. Legutóbb 2019-ben lehetett szélesebb körben hallani róla, amikor az általa vezetett és egyébként saját magáról elnevezett PI-kör harciasan védelmébe vett egy oltásellenes, az önfenntartást hirdető dusnoki házaspárt, akiktől a hatóságok elvették a kisbabájukat. A házaspár nem akarta sem anyakönyveztetni, se kötelező védőoltásokban részesíteni otthon született gyermekét, részben azért, mert attól tartottak, hogy a magyar állam valójában egy izraeli cég.

A dusnoki házaspár példája mutatja meg talán a legjobban, milyen világban élnek a PI-kör tagjai. Az államot nem tartják legitimnek, nem ismerik el a törvényeket. Persze önmagában az magánügy, hogy ki mit gondol az államról, ám Postáék átléptek egy határt, amikor gyakorlatilag – legalábbis szavakban mindenképpen – háborút indítottak a fennálló rendszer ellen. Az más kérdés, hogy ezt a “háborút” nem most kezdték: a “Magyarok Felelős Nemzeti Kormánya” névre keresztelt “kormányuk” már hosszú évek óta “kormányoz” és ahogy Posta tavalyi felhívásából is kitűnik, az sem újdonság, hogy gyakorlatilag legszívesebben minden közéleti szereplőt holtan látnának, akinek a nevével valaha is találkoztak a sajtóban. További részletek a Hvg.hu cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek