Változhat az előválasztás második fordulójának időpontja és könnyítenék a voksolást

Megosztás

Három technikai módosítást szeretnének Karácsony Gergely támogató pártjai az előválasztás második fordulójára – hangzott el Kunhalmi Ágnes (MSZP), Csárdi Antal (LMP) és Tordai Bence (Párbeszéd) közös nyilatkozatában kedd délután.

Pár óra múlva véget ér az ellenzéki előválasztás első fordulója, a pártok már a – jelenlegi állás szerint – vasárnap kezdődő második fordulót készítik elő. Karácsony Gergely jelölőpártjai

azt szeretnék, hogy a második fordulóban ne kelljen sorban állnia az internetes szavazás előtt azoknak, akik már az első forduló előtt regisztráltak és az online azonosítási folyamaton is túl vannak.

Így Kunhalmi szerint még több ember számára könnyítenék meg az internetes szavazást, és akár meg is lehetne duplázni az online választók számát.

Későbbre tolnák a második forduló kezdetét, október 9 és 16. között tartanák meg. Ez azért lenne praktikus Csárdi Antal szerint, mert így két hétvége is beleesne a szavazási időszakba, amikor jobban ráérnek az emberek.

Azt is szeretné a fenti három párt, hogy a második fordulóban az egész ország egyetlen választókerület legyen, azaz bárki bárhol szavazhasson a miniszterlenök-jelöltekre.

Az első fordulóban mindenki csak a lakóhelye szerinti választókerületben adhatta le a voksát, és a miniszterelnök-jelöltre se lehetett máshol szavazni. Tordai Bence szerint főleg a vidéki állandó lakcímmel rendelkező, de a fővárosban élő fiataloknak okozott ez nehézséget az első fordulóban. Technikai akadálya ennek nem is lenne, hiszen a második fordulóban már minden sátorba ugyanazt a szavazólapot kell szállítani.

Kapcsolódó cikkek