Mi lesz a vasgyári szociális bérlakásokkal?

Megosztás

Úgy tűnik, még némi türelemre lesz szükség az itt lakóktól, de érdemes kivárni az eredményt.

A vasgyári szociális bérlakások felújítása volt a témája annak a lakossági fórumnak, amelyet a miskolci önkormányzat a városrehabilitációs projektben résztvevő két szervezettel közösen tartott szerda délután a lakóövezetben.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény által bonyolított „Miskolc város leromlott városi területeinek rehabilitációja – Vasgyári program” című TOP-projekt a Kabar, a Glanzer, a Gózon, a Puskin és az úgynevezett számozott utcákat is érinti. A még évekkel ezelőtt kitűzött céloknak megfelelően a program az eddig átadott 10 szociális bérlakáson felül további 32 korszerűsítésével, s azok legalább félkomfortossá tételével, illetve igény szerinti műszaki megújításával 2022 januárjában zárul.

A fórumot megnyitó Varga Andrea alpolgármester a megjelenteknek elmondta: habár a tárgyalt lakásfelújításokat az előző önkormányzat kezdte el, ám az a 2019 októberében megváltozott összetételű városvezetés számára is fontos maradt. Hozzátette: az elmúlt évtizedekben méltatlan helyzetbe került Vasgyár környezeti átalakítása a benne élők elsődleges érdeke, és habár az ezekkel járó átmeneti nehézségeket ugyancsak ők szenvedik el, bízik abban, hogy az érintettek még egy kis ideig türelemmel lesznek.

Miklós Viktor, a polgármesteri hivatal Pályázati osztályának vezetője felvázolta a több mint nyolcszáz millió forintos beruházás egyes elemeit: a jövő év legelejére elkészülő lakásfelújításokon túl említést tett a Vasgyári Közösségi Ház részleges felújításáról, valamint a Kabar utcai lakások elbontásáról is.

Lakásokat újítanak fel a Vasgyárban | Minap.hu

A műszaki kivitelezéssel kapcsolatos lakossági felvetésekre Tőzsér Iván városfejlesztési ügyintéző reagált. Beszédében hangsúlyozta: minden egyes épületnél és lakásnál más és más teendők vetődnek fel, ám egyértelmű szándékuk az, hogy a javításokkal, esetenként komplett újjáépítésekkel az adott ingatlanokat legalább félkomfort-fokozati szintre hozzák.

A projektbe bevont vasgyáriak közül néhányan aggodalmukat fejezték ki, hogy a munka a tél beköszöntével sem fejeződik be. A fórumot tartó szakemberek az erre vonatkozó félelmeket eloszlatva nyomatékosították: időben fognak valamennyi érintettet értesíteni arról, hogy pontosan mikor költözhet vissza megújult lakóhelyére.

A projekt 100 százalékban az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A „Miskolc város leromlott városi területeinek rehabilitációja – Vasgyári program” című TOP-projekt bruttó 837 millió forintból valósul meg. (Minap.hu)

Kapcsolódó cikkek