Ez kellett? A George Floyd haláláról hírhedtté vált városban a rendőrség hátralépett, drámaian megnőtt a bűnesetek száma, a helyiek félnek

Megosztás

Mindenért a rendőrség volt a hibás, számos erőszakos megmozdulást szerveztek a zsaruk ellen, ők erre tömegével kiléptek, elmentek, vagy egyszerűen csak passzívvá váltak a bűnözőkkel szemben. Most meg lehet nézni, milyen világ is köszöntött Minneapolisra. A ló egyik oldaláról a másikra átesés történt.

„Már nem érdekli őket. Csak hagyják, hogy mindenki megölje magát” – panaszkodott a Reutersnek egy minneapolisi férfi, akinek (nem tudni, miért) rálőttek a házára, és a lövedék eltörte a 19 éves fia csontját.

A hírügynökség abból az amerikai városból írt riportot, ahol tavaly május 25-én egy Derek Chauvin nevű fehér rendőrtiszt letartóztatás közben 9 percen át térdelt egy George Floyd nevű fekete férfi nyakán, aki hiába szólt, hogy nem kap levegőt, eszméletét vesztette és meghalt.

Az esetről készült felvétel bejárta a világot, tömegtüntetések indultak a rendőri erőszak és a rasszizmus ellen, és többször is zavargások törtek ki. Chauvin az emberölésért idén nyáron 22,5 év börtönt kapott, három bűnrészességgel vádolt társa még a tárgyalásra vár.

A tragédia óta eltelt több mint egy évben Minneapolisban drámaian megváltozott a helyzet. Az Egyesült Államokban sehol sem volt annyira hangsúlyos téma a rendőrség megreformálása, mint ebben a városban. Hivatalnokok serege igyekszik átalakíttatni, összezsugorítani vagy akár megszüntetni a helyi rendőrséget, egyelőre sikertelenül.

A Reuters vizsgálata szerint időközben a minneapolisi rendőrök egyet hátraléptek, és gyakorlatilag visszafogták a bűnüldözést egy olyan városban, ahol a gyilkosságok száma évtizedek óta nem látott szintre nőtt. Azt találták, hogy Floyd halála után szinte egyből leálltak a közúti ellenőrzéssel, kevesebb gyanús alakhoz mentek oda, és kevesebb ittas, bedrogozott vagy verekedő gyanúsítottal szemben intézkedtek.

A városban sokan – köztük rendőrök is – úgy látják, hogy a rendőrök kevésbé mernek fellépni a kényes esetekben, nehogy egy újabb, hasonló botrány kereszttüzébe kerüljenek. Scott Gerlicher, Minneapolis volt rendőrparancsnoka, aki idén vonult nyugdíjba, azt mondta, „senki sem hibáztathatja a rendőröket azért, mert kevésbé agresszívak”.

A Reuters több mint 2,2 millió rendőri intézkedést elemezve arra jutott, hogy a 2020. május 25. utáni évben 76 százalékkal csökkent azok száma, akikhez azért mentek oda a rendőrök az utcán, mert gyanúsnak találták őket, és 85 százalékkal kevesebb autót állítottak meg közlekedési szabálysértések miatt. És mivel kevesebb embert állítottak meg, kevesebb illegálisan tartott fegyvert találtak és foglaltak le.

Nincs elég rendőr

Egy visszavonult rendőr a Reutersnek azt mondta, a felettesek nem adták parancsba a visszavonulást, de nem is tettek semmit, hogy megakadályozzák azt.

A polgármester, Jacob Frey azt mondta, a jelenség mögött főleg az áll, hogy súlyos rendőrhiány alakult ki, mivel az egyenruhások közel negyede (200 ember) nyugdíjba vonult vagy kilépett Floyd halála után. Egy bíró júliusban elrendelte, hogy a város vegyen fel több rendőrt, de a tisztviselők azt mondták, ezt nehéz lesz megtenni, mert alig tudnak újoncokat bevonzani.

A Floyd halála előtti hónapban a rendőrség 90 kábítószeres letartóztatást hajtott végre, egy évvel később 28-at. A fegyvertörvények megsértésével vádoltak száma kevesebb mint a felére csökkent, miközben a legsúlyosabb környékeken a lövöldözések száma megduplázódott, és 20 éve nem látott mértékben szaporodtak el a gyilkosságok. Akiket az egyre fokozódó fegyveres erőszak érint, jobban félnek, mióta csökkent a rendőri jelenlét. (444.hu)

Related posts