Virológus: Az oltás nem gyengíti az immunrendszert

Megosztás

Nincsenek benne természetellenes anyagok, így az immunrendszerünknek sem ellensége – állítja Kemenesi Gábor.

„A jelenlegi oltóanyagok fejlesztése pontosan ugyanúgy zajlik, mint bármely gyógyszerkészítményé. Sőt, a klinikai vizsgálatokba bevont emberek száma a szokásos sokszorosa a COVID-19 vakcinák esetében” – mondta Kemenesi Gábor virológus a WMN.hu-nak. A szakértő a koronavírussal és a vakcinákkal kapcsolatos leggyakoribb tévhitekre reagált a cikkben.

Kemenesi szerint a SARS-CoV-2 egy új vírus, „a fertőző betegségek ellen pedig az immunrendszerünk úgy tud védekezni, hogy valamilyen formában megismeri és megtanulja őket. Ezt vagy a megfertőződéssel, és annak minden ismert és ismeretlen kockázatával, vagy az emberiséget már számtalanszor megmentő vakcinákkal érhetjük el.”

A virológus azt is mondta, hogy

a vakcinában a vírus „esszenciáját”, legfontosabb részét mutatjuk csupán be az immunrendszernek, így nem a teljes fegyverzettel támadó vírust kell legyőznie, és közben megtanulnia, hanem „ki kell olvasni” a vakcinából a védelemhez szükséges információt.”

Kemenesi Gábor megosztotta azt is, hogy az oltás semmiképpen sem gyengíti az immunrendszert. „Ez egy gyakori tévhit, valószínűleg az oltási reakciók (például láz, fejfájás, hidegrázás) jellege téveszti meg az embereket. Ezek a tünetek egyszerűen csak az immunrendszerünk működését jelzik, nem pedig gyengeségét vagy gyengülését.”

A másik fontos tény szerinte, hogy a modern vakcinákban (mRNS, vektor) nincsenek természetellenes anyagok. MRNS-ből minden pillanatban ezermilliárdnyi van a testünkben, hiszen a szervezet legalapvetőbb működésének pillérei. Ugyanez igaz a lipidcseppecskékre, amelyek a vakcina csomagolóanyagát jelentik.”

A virológus hangsúlyozta, hogy a SARS-CoV-2 nem influenza, hanem egy annál jóval nagyobb halálozással járó, légúton át terjedő vírus. „Ha ezzel kerülünk kórházba, háromszor nagyobb esélyünk van a végzetes kimenetelre, mint az influenzánál. Ráadásul gyorsabban terjed, több embert juttat kórházba, és jóval kevesebbet is tudunk róla.” (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek